Sidor

torsdag 3 maj 2012

Projekt Hav och Hajar


När något ska vara riktigt farligt och läskigt kommer hajar oftast på tal i barngruppen. Det kan ibland bli lite för uppspelta lekar, där några barn inte känner sig bekväma. De ska springa och jaga varandra och skrämmas som hajar. I en grupp har vi lärt oss lite mer om hajar för att kunna avdramatisera ämnet lite. Det finns olika hajar, de heter olika, det är inte alla hajar som är farliga och de äter nästan aldrig människor. Vi har lånat faktaböcker om hajar och hittat mycket spännande information.  Barnen har lekt med hajar i ”vattenleken” och försökt ta reda på vilken sorts hajar vi har här på Bäcken. Tillsammans har barnen i ateljén skapat ett hav där hajar och fiskar får bo.

Hav även i byggen!
Färgen blå är det många barn som tycker om, ofta associeras den också till vatten och hav. Under en tid har det varit mycket skapande av havsmiljöer i ”byggen”. Blå mosaik, blå glaskuber, plexiglas, ljusslinga, blå papprör och dekorationer med snäckor och stenar ger verkligen en känsla av hav. På samlingstrappan skapades en bro av papprör och en plexiglasskiva. I skenet av oh-apparaten dekorerade barnen sedan bron. Barnen har också upptäckt att hajarna blir stora och häftiga när de läggs på oh-apparaten, nästan så man kan simma med dem!

Flickan visar pojken en haj som vi har här på Bäcken. Vi tar reda på att den heter Amhaj och är ganska liten.


Det här är en kaskelot. Det är ingen haj utan en val, den är ofarlig, men jättestor.

Så här fint blev havet vi skapade på wellpapp. Vi tittade i böcker och samtalade om hur det kunde se ut under vattenytan. Barnen sa att havet skulle vara blått och blänka, så vi stänkte på lite glitter på den blå färgen. Det skulle också finnas sjögräs på havets botten, så vi rev sönder lite silkespapper och limmade dit. Nu har det även flyttat in lite hajar som ni ser.

 
Ett hav i flera våningar är roligt att leka med...

...men också väldigt vackert att se på.

Att tillsammans utforska och komma på hur det man konstruerar kommer att se ut som "skugga" på väggen, tycker vi är enastående av 3,4 åringar. Det kräver många funderingar och reflektioner.

Simma med hajar!!

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många olika uttrycksformer" Lpfö 98


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar