tisdag 11 december 2012

Nätverk!


I går kväll hade vi besök av pedagoger från Vaggeryd/Skillingaryd. Pedagogerna kom från fyra olika förskolor och ingår i ett nätverk och utvecklingsarbete som kallas GULDGRUVAN. Guldgruvans ide är att använda olika företags spill- och restmaterial som bas i sin verksamhet med barnen. Projektet vann priset ”årets miljöinsats” 2012 i kommunen med motivationen:
Fyra avdelningar på fyra olika förskolor – Klevshult, Gullbäcken, Götafors och Slätten – har valt att ha spillmaterial som bas för sin verksamhet. Utvecklingsarbetet har döpts till Guldgruvan och sker i nära samarbete med Kreativt Återanvändningscenter, en gemensam satsning mellan kommun och näringsliv som sätter fokus på hållbarhet och kreativt lärande och väcker teknikintresset redan hos förskolebarn.

I höstas tog de kontakt med oss utifrån tanken att kunna utforma ett samarbete. Vi blev jätteglada, då vi redan brinner för begreppet "kreativ återanvändning". Det blev många diskussioner och reflektioner under kvällen. Vi hade ganska lika erfarenheter av hur det ofärdiga materialet fungerar i verksamheten. Alla tyckte att barnen blir mer kreativa, de vågar tänka och prova mer själva eftersom det inte finns rätt och fel med materialet, samarbetet gynnas och det blir mindre konflikter då det ofta finns mycket material och inte bara enstaka bilar, dockor eller figurer, samt att barnen blir medvetna om att man faktiskt kan återanvända material istället för att bara kasta. Pedagogerna hade med sig lite material till oss från företagen nere hos dem....jättekul tycker vi. Vi funderar redan på vad vi kan ta med när det är vår tur att besöka dem?


Pedagogerna passade på att hämta inspiration och fota våra miljöer och vårt material.

Verkstan tyckte de var en kreativ plats, med allt material och alla verktyg barnen har tillgång till...

...och magnethörnan förstås.

Vi fick stora, tomma trådrullar från textilindustrin...

...skumgummi material...

...stora, lätta frigolitklossar från Kinnarps. Roliga att bygga med.

 
Järnrattar från stolar att använda i leken.


2 kommentarer:

 1. Hej, jag heter Eleonor Andersson och arbetar på förskolan Syrenen i Töreboda. JAg läser ofta er blogg och har "lånat" många bra idéer från er till min egna verksamhet. Jag vet inte om ni har hört talas om att vi i veckan håller på att starta upp ett återanvändningscenter i Töreboda om vi har döpt till guldgruvan. Vi har också varit i Vaggeryd och kommer starta ett nätverk ihop med dem det vore roligt om vi också kunde starta upp någon kontakt. Ni kan följa oss på vår blogg guldgruvantoreboda.blogspot.se. Hör gärna av er om ni vill!! Mvh Eleonor

  SvaraRadera
 2. Hej Ellinor!

  Tänk att man vet så lite om kommunerna runt omkring. Har inte hört talas om ert projekt...vad kul det låter. Vi har haft funderingar på ett återanvändningscenter men inte kommit längre. Visst vill vi ha kontakt med er, men vet inte riktigt hur tiden ska räcka. Vi kan ju maila och ringa varandra till en början får vi se hur vi kan utveckla det?
  Ni kan maila:
  linda.andersson@edu.tibro.se

  Mvh Bäckens förskola

  SvaraRadera