torsdag 28 februari 2013

Roligt med lego!


Lego är ju ett material som kan vara både kreativt eller ganska färdigt beroende på vilka satser man väljer och hur man använder det. Vi har fastnat för detta lego just nu. Det är extra roligt eftersom barngruppen hållit på mycket med olika bollbanor och nu fått ytterligare ett material att använda sig av. Barnen kan bygga efter egen fantasi eller efter inspirerande ritningar. Sedan får bollarna eller dockorna prova banorna.


Barnen får inspiration av de roliga bilderna.Men oftast hittar de på egna banor och testar sig fram till olika lösningar.

Ibland kommer inte bollen ut på andra sidan och då får man undersöka vad problemet är? En för snäv krök eller för dålig lutning brukar vara felet.


Barnen har kommit på att de kan använda hyllan för att få en högre bana och den hjälper också till att stabilisera banan.Pojken upptäcker att banan är för lång för att hålla ihop. Den behöver stöttas upp någonstans på mitten!

Barnen testar och får ofta ompröva sina konstruktioner för att få dem funktionella.

"Bygg och konstruktionslekar kan även bidra till att barn ges tillfälle att öva manuella färdigheter som att handskas med redskap,ta isär och sätta ihop delar i modeller samt tillämpa olika tekniker. För förskolebarnet kan undersökningar göras om flera gånger.De nya resultaten kan alltid jämföras med de gamla. Att testa och förbättra samt samtala om undersökningar, konstruktioner och olika lösningarär en viktig del i arbetet " Förskola i utveckling - bakgrund till ändringar i förskolans läroplan s.16Inga kommentarer:

Skicka en kommentar