tisdag 5 februari 2013

Reflektionsdag och rymdprojekt!Förra torsdagen hade vi en heldag för reflektion och organisation av verksamheten. Visst låter det som väldigt mycket tid, men när tankar och reflektioner startas och fördjupas går tiden väldigt fort. Vi betade av vår ”att göra lista” och kunde sedan komma in på den roligaste biten...Hur ska vi fånga och utmana barnen? Hur startar vi upp vårt projektet? Under en tid har vi funderat på vad som skulle kunna fängsla vår barngrupp och försökt lyssna efter något som de funderar kring. Vi har hittat en ”tråd” och kommer därför starta upp ett projekt om rymden nu i februari. Vi tror det kan bli ett spännande ämne som fängslar de flesta barnen. Det ska bli intressant att höra vad barngruppen har för tankar och frågor om rymden. Vad vi kommer att syssla med under projektet får barnen vara med och bestämma, så det vet vi inte riktigt än. För att få barnen att starta mer tankar om rymden har vi tänkt låna en stjärnkikare där vi tillsammans kan fundera och fantisera om vad som händer där uppe? En annan jätterolig aktivitet kommer bli att skapa ett ”rymdrum” ihop med en student från estetprogrammet på gymnasiet. Eleven hälsade på oss på reflektionsdagen och hade med sig lite förslag och ideer. 

 
 Många barn i gruppen fascineras av rymden och brukar vilja titta och "läsa" om ämnet bl.a. på nätet.

 Här har de tittat på datorn hur en rymdfarkost kan se ut och letat efter material i verkstan som de tycker passar. Detta blir ett blått "rymdskepp av en blå salladslåda, laserstrålar av sugrör och stora fönsterrutor av folie.

Landningsställen fälls upp och elden sprutar när skeppet lyfter.

Kompisarna inspireras och det blir fler rymdfarkoster i verkstan.

 Under vår reflektionsdag fick vi besök av vår handledare i STEPS projektet, Katarina. Hon hjälpte oss lite med ipaden och visade bl.a. en rolig app där barnen kan skapa egna "filmer" i rymden.

 De kan välja karaktärer och sedan flytta dem och spela in egna röster...

...det går också att klippa in kort på barnen så de kan vara med i filmen.

Eleven från estet programmet hade som förslag att eventuellt göra en fondvägg med stjärnor och planeter...spännande.

Idag byggdes detta häftiga rymdskepp i "storbyggen".


Barnen turas om att styra...

...och prata i telefon.


Skeppet har olika knappar och funktioner.

Barnen kommer till olika planeter och måste akta sig för vargar, rymdmänniskor, zombies och hajar. 
Det ska bli intressant att följa om deras "rymdlekar" ändras något under vårt projekt...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar