onsdag 29 maj 2013

Kloka barn!

Det är spännande att reflektera över hur dagens barn ser på omgivningen och vilka möjligheter som finns för dem. Dagens barn föds bl.a. in i en digital värld och tekniska hjälpmedel är naturligt för dem. De provar också på dem utan att vara rädda för vad som ska hända. Detta är något vi måste reflektera över och förhålla oss till. Många av oss pedagoger har levt ett liv "före" den digitala världen. Det är ofta våra tankar, vår inställning och våra värderingar som styr hur tillgängliga dessa verktyg är i verksamheten. Spännande reflektioner!

En liten rolig händelse i sammanhanget var när en av flickorna hade skapat en fin sjöjungfru och den tyvärr gick sönder på ena sidan.
-Vi kan laga den med tejp! sa pedagogen.
- Eller så kan vi köra den i "plastmaskinen"! sa flickan
  
En stackars trasig sjöjungfru!



Starta, lägg in sjöjungfrun i plast, vänta på grön lampa, stoppa i n...




Spännande...

...vänta...

...nu kommer den!!!

En hel sjöjungfru och en glad tjej!


fredag 24 maj 2013

Två besök i veckan!

I måndags hade vi trevligt besök från 4 årspogrammet på Kavelbrogymnasiet, Skövde. Det var ungdomar som gick inriktningen Omsorg och service och snart skulle ta studenten. Lärarna berättade att de har kontakt med några förskolor och äldreboenden i Skövde dit eleverna kan gå för att få APU. De hade läst om vårt sätt att jobba entreprenöriellt och med teknik och ville visa eleverna att man kan jobba på olika sätt i förskolan. Flera av ungdomarna var intresserade och ställde frågor. De sa att de kunde se både likheter och skillnader från de andra förskolor de varit på. Lärarna tyckte också det var intressant att se våra barn in action. De reflekterade över vilken kompetens och vilket driv barnen har om de får tid och utrymme och inte stoppas hela tiden. Med vårt ”ofärdiga material” finns ingen mall, inget rätt eller fel, därför hamnar skapandet, kreativiteten och problemlösningen i fokus. De undrade om vi kunde tänka oss att vara praktikplats för någon elev i framtiden och det kan vi absolut tänka oss…..Tack för besöket : )


En stund för frågor och reflektion vid fikat.

 Onsdagskvällen var inbokad för Götenepedagoger. Deras förskola var belägen i skollokaler, så de hade 3 stora klassrum till sitt förfogande. Det blev mycket prat om olika miljöer och hur viktiga de är; för att fånga barnen, men också för att de ska kunna koncentrera sig och hålla kvar vid en aktivitet. Pedagogerna såg lite problem med sina stora öppna ytor och började redan under besöket tänka på olika lösningar att dela in rummen lite mer.

Här på Bäcken tänker vi ”För att barnen ska kunna koncentrera sig, måste de först ha något att koncentrera sig på”. När vi märker att barnen är okoncentrerade, springer runt, det blir konflikter osv. i en miljö. Då börjar vår reflektion kring vad som är fel i miljön? Väcker den nyfikenhet? Ställer den några frågor? Hur ska vi göra den intressant? Lyssna på barnen! Kan vi pedagoger kanske tillföra något material eller komma med några frågor/uppdrag som ger barnen nya tankar och lust att upptäcka och lära? Det vi kommer fram till avgör om vi byter ut miljön helt eller förändrar den på något vis.

Våra "händelse burkar" tillverkade av pringles burkar tycker barnen alltid om.

Rymd/Ljusrummet fascinerar.

Det är kul med lite tips och inspiration i bland, inte alltid så lätt att vara kreativ mitt i den pågående vardagen.  Här inspirereras pedagogerna av våra egentillverkade "byggklossar" av godislådor med fyllningar i olika färger.



Perfekt till de små barnen att bygga med.


Ett högt torn som tilltalar upptäckar ögat och klossar som inte gör så ont att tappa på tårna.


Måste också skicka med lite underbar läsning för oss pedagoger. Vi på Bäcken läser ofta bloggen Pedagogiska kullerbyttan. I går kunde vi läsa om ”Partilles pedagogiska vision” och deras nya mötesplats. Läs och begrunda dessa underbara visioner och det känns en stund som att Partille inte är så långt att pendla till : ) 

TREVLIG HELG

fredag 17 maj 2013

Inspiration och Rymdfest!


Tillbaka i vardagen efter två väldigt spännande och inspirerande dagar i huvudstaden. Bara att hitta från tåg till tunnelbana och sedan till rätt gata och hotell var en upplevelse för pedagoger ifrån landsbygden. Det var hög puls strax innan det var vår tur att tala på konferensen. Men när vi väl börjat prata och power pointen börjat rulla försvann nervositeten. Det var verkligen en stor utmaning som vi länge gått och funderat på. Nu är det gjort och det verkade som många inspirerades av vårt arbetssätt. Vi fick flera frågor efteråt och kunde slappna av.

Vi lyssnade under dagen bl.a. på föreläsning av Arne Trageton: Att skriva sig till läsning. Han menade att Sverige kastat ut så många miljoner på datorer, när det mest behöver satsas på pedagogerna. Han menade att det är pedagogernas förhållningssätt till IKT verktyg i verksamheten som avgör om det blir någon kvalitet. Intressant föreläsning av Cmit (centrum för media och IT) Piteå lyssnade vi också på. Man kan verkligen beundra många norrländska kommuner när det gäller deras arbete med IKT i verksamheten. Vi fick ta del av flera projekt barnen i Piteå gjort med hjälp av ipaden. Appar och spel jobbade de inte mycket med, utan ville att barnen skulle vara kreativa och använda surfplattan som ytterligare ett sätt att uttrycka sig på genom att skapa på den. En annan intressant föreläsning hade skolinspektionen. Teknik var ett område de tog upp som extra eftersatt...då kunde vi känna oss lite stolta som teknikinspirerad förskola.

Som sagt åter i vardagen. Idag avslutade vi vårt rymdtema med en fest och firade samtidigt förskolans dag. Vi startade dagen på ”samlingstrappan” med reflektion över projektet. Vad hade hänt? Vad hade vi gjort? Vad hade vi lärt oss? Vår rymdkompis ”rymdis” åkte hem till planeten Saturnus i sin rymdraket och vi vinkade hej då.

Sen var det glasskalas med rymdinspiration. Ute hade vi stationer med såpbubblor, raketuppskjutning och experiment. Men det som hände på gården idag drog också barnens uppmärksamhet till sig. En stor grävmaskin iordningställde en ny rutschkana...spännande så klart.

Så här blev den fina "rymdtavlan" med lampor i som eleven från fågelviksgymnasiets estetlinje tillverkat åt oss.

Vår glasstårta i form av en rymdraket landar på festen.


Såpbubblor fascinerar verkligen.

Eftersom det var ganska blåsigt behövde vi knappast  blåsa själva. 




Egen konstruktion av ramp till raketerna...planka, vp rör, klammer och en pet flaska.


barnen laddade från tårna...

...och raketerna flög iväg.


Barnen kom på en smart ide! Eftersom petflaskan trycks ihop när de trampat på den blåser de in luft tillbaka i flaskan genom vp röret.




Vad väntar alla på?

Experimentet med cola light  och mentos...

En utomjording genomför experimentet.


När vi tar av korken efter en stund sprutar colan ut ur flaskan.


Vad händer utanför fönstret då?

Något jätte spännande!!

-Sån ska jag bli när jag blir stor!

tisdag 14 maj 2013

Cruising på Bäcken!

Tillbaka efter en härlig ledighet med vårväder. Det verkar också som att helgens cruising i kommunen upptar barnens tankevärld just nu. Idag på förmiddagens utevitelse började en pojk rulla däck till en av bänkarna. Han ställde iordning kabelvindor runt om, som sittplatser till kompisarna. Sen hämtade han en av rattarna i "innebyggen" som passade perfekt i ett av hålen.
- Det är en jeep! Nej jag menar en monster truck!
- Vi kan ju åka på cruising, sa en av kompisarna!
Nästan alla barnen hakade på och ville följa med på cruising på olika sätt.

En monster truck på framväxt...

Den här ratten ska jag styra med!

Många får plats.

Sitt still! säger chauffören till passagerarna.

Ett annat vrålåk!

Putta på går också bra.

Gashandskarna på!

En stunds vila behövs också.

I dag åker vi till Stockholm för att vara på plats till morgondagens konferens "Framtidens läromedel - fokus förskola". Ni kan väl hålla tummarna för att vi fixar föreläsningen utan större missöden : )

tisdag 7 maj 2013

Jorden!


Det är spännande att spekulera i om det bara är på jorden av alla planeter som det finns människor och annat liv. Vi har pratat om att jorden ligger på lagom avstånd från solen för att vi ska kunna leva här. Det är inte för varmt och inte för kallt. När vi för en tid sen hängde upp planeterna i ”rymdrymmet” fattades det en planet...jorden. Barnen fick i uppdrag att tillverka den själva. Vi tittade på en jordglob och funderade över vad de olika färgerna och formerna egentligen är.

På torsdag nästa vecka firar vi Förskolans dag och avslutar vårt projekt om rymden. Det blir en rymdfest och vi hoppas att vår "rymdkompis" Rymdis vill vara med. Detta projekt har naturligt fört oss in på nästa års prioriterade område; olika kulturer och tvåspråkighet. Rymden och universum är hur stort som helst och jorden är också väldigt stor. Det bor väldigt mycket människor på jordklotet. Men hur stort är egentligen Sverige i förhållande till hela jorden? Hur ser det ut i andra länder? Hur pratar man? Vad leker barn? Har alla mat och vad äter man osv. 




En ballong är rund som jorden...

...vi använder gipsbindor för att få den hård...

...det är kladdigt men roligt.

Vilka färger och former finns på jorden? Vi tycker nästan att jordgloben ser ut som våra marmorerings bilder och provar därför att marmorera vår egen  jordglob.

Vi blir nöjda med resultatet...

...och det är dags att hänga upp den i vårt solsystem.

Solen:  Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter,Saturnus, Uranus, Neptunus och (Pluto).


TREVLIG KRISTIHIMMELSFÄRDS HELG!
HOPPAS PÅ SOL OCH VÄRME : )


fredag 3 maj 2013

Våren flyttar in!

Idag fick vi vårkänslor på riktigt! Vi tog med oss lite fika och gick ut i naturen för att se vad som hänt. Det hade hänt ganska mycket upptäckte vi. Barnen har länge frågat efter grodyngel och insekterna som bott i vårat lekbord? Vi har svarat att de flyttar in till våren igen och i dag var det dags...

Den här killen tror att insekterna vill ha kottar att krypa på!


Vi samlar med oss lite av skogens underbara material hem till förskolan.

Vi hittade vitsippor i en glänta...

...dehär ska mamma få, sa en flicka.

"Vår" stora sten fanns kvar till allas stora gjädje!

När vi kom hem inredde vi till våra små kryp...

...här ska de nog trivas.

Skalbaggar, fjärilar, larver, gräshoppor och lite andra småkryp bor nu i vårt lekbord.

I veckan hade också en flicka hittat grodyngel hemmavid som vi får ta hand om under deras utveckling till groda...spännande.