fredag 17 maj 2013

Inspiration och Rymdfest!


Tillbaka i vardagen efter två väldigt spännande och inspirerande dagar i huvudstaden. Bara att hitta från tåg till tunnelbana och sedan till rätt gata och hotell var en upplevelse för pedagoger ifrån landsbygden. Det var hög puls strax innan det var vår tur att tala på konferensen. Men när vi väl börjat prata och power pointen börjat rulla försvann nervositeten. Det var verkligen en stor utmaning som vi länge gått och funderat på. Nu är det gjort och det verkade som många inspirerades av vårt arbetssätt. Vi fick flera frågor efteråt och kunde slappna av.

Vi lyssnade under dagen bl.a. på föreläsning av Arne Trageton: Att skriva sig till läsning. Han menade att Sverige kastat ut så många miljoner på datorer, när det mest behöver satsas på pedagogerna. Han menade att det är pedagogernas förhållningssätt till IKT verktyg i verksamheten som avgör om det blir någon kvalitet. Intressant föreläsning av Cmit (centrum för media och IT) Piteå lyssnade vi också på. Man kan verkligen beundra många norrländska kommuner när det gäller deras arbete med IKT i verksamheten. Vi fick ta del av flera projekt barnen i Piteå gjort med hjälp av ipaden. Appar och spel jobbade de inte mycket med, utan ville att barnen skulle vara kreativa och använda surfplattan som ytterligare ett sätt att uttrycka sig på genom att skapa på den. En annan intressant föreläsning hade skolinspektionen. Teknik var ett område de tog upp som extra eftersatt...då kunde vi känna oss lite stolta som teknikinspirerad förskola.

Som sagt åter i vardagen. Idag avslutade vi vårt rymdtema med en fest och firade samtidigt förskolans dag. Vi startade dagen på ”samlingstrappan” med reflektion över projektet. Vad hade hänt? Vad hade vi gjort? Vad hade vi lärt oss? Vår rymdkompis ”rymdis” åkte hem till planeten Saturnus i sin rymdraket och vi vinkade hej då.

Sen var det glasskalas med rymdinspiration. Ute hade vi stationer med såpbubblor, raketuppskjutning och experiment. Men det som hände på gården idag drog också barnens uppmärksamhet till sig. En stor grävmaskin iordningställde en ny rutschkana...spännande så klart.

Så här blev den fina "rymdtavlan" med lampor i som eleven från fågelviksgymnasiets estetlinje tillverkat åt oss.

Vår glasstårta i form av en rymdraket landar på festen.


Såpbubblor fascinerar verkligen.

Eftersom det var ganska blåsigt behövde vi knappast  blåsa själva. 
Egen konstruktion av ramp till raketerna...planka, vp rör, klammer och en pet flaska.


barnen laddade från tårna...

...och raketerna flög iväg.


Barnen kom på en smart ide! Eftersom petflaskan trycks ihop när de trampat på den blåser de in luft tillbaka i flaskan genom vp röret.
Vad väntar alla på?

Experimentet med cola light  och mentos...

En utomjording genomför experimentet.


När vi tar av korken efter en stund sprutar colan ut ur flaskan.


Vad händer utanför fönstret då?

Något jätte spännande!!

-Sån ska jag bli när jag blir stor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar