fredag 20 september 2013

Kompetenta barn!

På vår förskola har vi inte arbetat så mycket med "traditionella" förskolematerial. Detta eftersom vi brinner för återanvänt och ofärdigt material, vilket vi märker lockar barnen till kreativa och fantasirika lekar. Ett material som vi menar inte står för rätt eller fel utan för ett ständigt nytänkande och lekfullt skapande.

Men under hösten har vi planerat att presentera lite av de "traditionella" materialen för barngruppen och se hur de tar sig an dem?

Vi har skapat en "textil och pärlhörna".
I veckan letade några barn efter inspiration på nätet. De fastnade för mönster ifrån Super Mario. När de kämpat med sina mönster och det äntligen var dags att stryka dem upptäcktes något förskräckligt...strykjärnet trasigt!! Vad gör vi? Vi får gå och köpa ett nytt! En grupp barn tog en promenad fram till centrum för att inhandla ett nytt strykjärn. De upptäcker tyvärr att det bara finns dyra strykjärn att köpa och det har vi inte pengar till på förskolan. Lite deppiga blev de en stund, tills pedagogen sa att de skulle gå hem till henne och hämta hennes strykjärn.

Att presentera materialet på ett intressant sätt är en utmaning...
 
Vi hittade ett smart sätt på nätet. Avklippta pet flaskor, där garnnystanet kan löpa ut genom öppningen.


 Här är gänget som gick för att köpa strykjärn.

Vi hittade strykjärn, men de kostade för mycket.
 
 Det gick bra att låna Marias strykjärn också!

 En eldblomma ur Super Mario...

 ...strykt och klar!!

1 kommentar:

  1. Hej! Kul att se hur ni ordnat med garn och vävar :-) En fråga, varför har ni en bred pappersremsa i början av väven? Vad fyller den för funktion?
    Hälsar förskolläraren Petra som inte har så stor pysselvana

    SvaraRadera