torsdag 3 oktober 2013

Besök och projekt som går vidare!

Åtta pedagoger med sin förskolechef från Kisa hade åkt 20 mil en måndagskväll för att ta del av och inspireras av vår verksamhet. De hade för en tid sen hittat vår blogg när de sökte på ”miljöer i förskolan” och följer oss nu. Tänk vad förvånade vi blev när ”främmande” pedagoger kunde berätta om specifika material och ställa frågor om saker vi för tillfället inte använder! Häftigt att man nästan kan ha ”kollegor” över hela landet med dagens IKT verktyg.

Några av pedagogerna hade erfarenhet från skolans värld och reflekterade över att vår entreprenöriella pedagogik borde gynna barnen i att bli självständiga och ”ta sig församma”. Det var givetvis roligt att få lite bekräftelse på den tanken som vi brinner så mycket för.

Vi hade en jätte trevlig kväll blandad med mycket skratt och många givande diskussioner kring förskolefrågor. Deras förskola var nystartad i februari 2013 och de var fortfarande i uppbyggnads fasen. De började redan under måndagskvällen att spekulera i hur de ville tänka kring miljöer och material. Vi blev lite avundsjuka när de berättade att deras lokaler var i en gammal kyrka, med högt till tak och andra spännande utrymmen...men det landade snart i att det ändå är barnsynen, förhållningssättet och pedagogiken som avgör kvaliteten på verksamheten.


Tack för en givande kväll och hoppas ni hör av er om frågor dyker upp : )


Projektet
Vårt projekt att "bygga Tibro"  går vidare. I veckan har den ena gruppen börjat fundera på hur de skulle kunna skapa en egen action park? - Det ska vara olika backar, så man kan få fart och hoppa. Pedagogen gav förslag på att använda paper mache metoden. Barnen visste inte hur det gick till, men de blev jätte inspirerade när pedagogen visade metoden.

 Först fick vi hjälpas åt att riva tidningspapper!

 Sedan fick vi bli kladdiga om händerna för att kunna limma fast pappret på backarna av hönsnät...

...Jätte kladdiga, men det var skööönt! tyckte barnenEn annan grupp har bestämt sig för att bygga järnvägsbron i centrala Tibro och Hotell Snickaren, som ligger vid torget i Tibro. De valde att stapla olika kartonger på varandra för att få flera våningar till hotellet.

 Så här ser den riktiga järnvägsbron ut. Barnen tycker det är tråkigt att det inte går några tåg längre.
 
 Barnens tolkning av bron!

 Hotell Snickaren!
Våningarna växer ram!
 
 Barnen måste göra väggar, för det måste finnas många rum i ett hotell!

 Lite färg och inredning är vi duktiga på här i Tibro ; )


Tredje gruppen, som fastnade för vägmärken, har valt ut ett favoritmärke som de vill berätta om för sina kompisar.

 Här har de klippt ut sitt favoritmärke och berättat vad det betyder!


 Lite passande var det ju att det anordnades en "cykeldag" i centrum just nu!

 Denna skylt fastnade flera barn för. Det hör till saken att vi passerar en enkelriktad gata när vi tar våra promenader och barnen påpekar ofta hur man får gå där.

 Alltid spännande med poliser!!!!

 Att lära sig trafikregler är viktigt!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar