tisdag 8 januari 2013

Ny termin!Höstens mål, att barnen ska vara med mer i reflektioner och dokumentationer kring verksamheten och sitt lärande, fortsätter under våren. Vi funderar mycket på hur vi ska få barnen uppmärksamma på vad och hur de upptäcker och lär. Vi återkommer nästan alltid till ”lyssnandets pedagogik”. Att vara närvarande barnen rent fysiskt, men också väldigt närvarande i deras tankar och verkligen ”lyssna på” hur deras tankebanor går och vad som kan vara nästa steg i det utforskande som upptar deras tankar och funderingar. Detta arbetssätt kräver ganska mycket av oss pedagoger, men det gör också arbetsdagarna så mycket roligare och intressantare.
(Litteratur tips: Lyssnandets pedagogik. Ann Åberg, Hillevi Lenz Taguchi)

Bygg och konstruktion och skapande har som ni vet stor plats i vår verksamhet på olika sätt. Eftersom vi strävar efter att barnen så mycket som möjligt ska vara kreativa, problemlösare och se nya möjligheter, blir detta naturliga områden att jobba med.
Vårt ”ofärdiga” material har fått igång barnens kreativa tankar. Dagens barn är ofta vana vid mycket tv eller andra färdiga koncept. De är ofta vana vid färdiga leksaker där kreativiteten inte utmanas så mycket. Att erbjuda så mycket ofärdigt material som möjligt har vi märkt genererar mindre tjafs, eftersom materialet oftast räcker åt alla istället för några enstaka dockor eller bilar som alla vill ha samma utav. Vi ser också hur det ”ofärdiga” materialet gör att barnen kan tänka utanför färdiga ramar...det finns inte rätt eller fel utan man får tänka själv. Detta arbetssätt gör också att vi pedagoger har ”material glasögon” på oss överallt och samlar material för att senare hitta olika användningsområden för det i våra miljöer.

Just nu märker vi att rolleken tar stor plats i barngruppen. Därför har vi skapat en ”storbygg”, där verksamheten kan förena tankarna om att "lyssna in" barnens aktuella processer och samtidigt använda återanvänt material(kreativ återanvändning).

 Dessa stora "frigolit spillklossar" från Kinnarps har barnen byggt många olika konstruktioer med i sin rollek. Detta är en lastbil. Ratten är också från Kinnarps, egentligen underrede till en kontorsstol...men bara fantasin sätter gränser. 
En hiss  på väg upp, står tjejerna i här.

 Ett hus med fönster ut mot gården och blomlåda med sommarblommor i.

                                          Barnen har lagt golv och inrett små rum .

 Tvätten hänger på tork.

 En bil av en gammal träpall, plexigolv, stora och små kabelrullar och en ratt...

 ...På väg till stan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar