onsdag 15 augusti 2012

Nya miljöer på gång IGEN!


Som ni säkert förstått är det naturligt för oss att förändra i miljöerna efter behov under hela året. Men inför ett nytt verksamhetsår och med lite nya barn blir det extra mycket tankar kring hur miljöerna ska kunna möta barngruppen på bästa sätt? För oss är det viktigt att miljöerna inte är statiska och krångliga att förändra. Det ska vara enkelt att byta och ändra efter de behov och intressen barnen ger uttryck för. Vi strävar heller inte efter att det ska vara fint...utan funktionellt. Det ska vara en verkstad...inte ett hem. Det var många år sedan vi benämndes med begreppet daghem...nu är vi en förskola och ska utmana barnen i deras olika lärprocesser. Vi menar att om alla miljöer och allt material redan är fint och färdigt, blir det svårt för barnen att vara kreativa och starta tankar och processer.
Vad är vårt uppdrag?? Att göra fint och hemtrevligt eller skapa miljöer och förutsättningar för lärande processer och framförallt miljöer där barnen får ”verka” utan att behöva vara rädda för att det kanske kan komma lite vatten, sand, färg osv. på bordet eller golvet??

Vår uppfattning är att om barnen får chansen och vi tror på deras förmågor, häller de oftast inte ut eller förstör med mening. De lär sig istället hur de ska göra eller hur de inte ska göra nästa gång om det råkar hända olyckor...det är ju liksom det som ingår i lärproessen. Vi brukar ha en sopskyffel stå bredvid de miljöer där det lätt hamnar lite sand eller annat material på golvet...bara att sopa upp! När barnen jobbar med vatten brukar de spontant ta av sig till trosor eller kalsonger för att kunna undersöka utan att kläderna ska bli våta (annars har vi torkskåp), i ateljén har de målartröjor osv...klara för uppdrag!

Vi kommer visa mer från höstens miljöer när verksamheten kommit igång. Men eftersom vi får tillökning med lite småbarn i gruppen nu i höst har vi börjat med att iordningställa ett ”motorikrum”, där framförallt de små barnen kan utmana sina motoriska förmågor.

Så här blev "motorikrummet" för tillfället.


Denna mjuka rutschkana är perfekt för de små barnen.

En av de äldre pojkarna visar hur man kan krypa genom tunneln...


...spännande tycker den lilla flickan och provar vart hon kommer ut!


Spegelhuset fick flytta in här nu,  för det är mest de mindre barnen som tycker om att upptäcka sig själva där.

Det gick visst att krypa igenom här också upptäckte barnen snart.

Jag måste visst sitta i mitten för att det ska bli jämvikt! upptäckte pojken efter att ha provat sitta på kanterna och ingenting hände!

Bollar är alltid kul! Denna är mjuk och kan därför användas inomhus.2 kommentarer:

  1. Hej! Vilken spännande sida, full upp uppslag och tankar! Ser mycketlockande och inspirerande ut! En fråga; var har ni köpt den mjuka rutschkanan med trappa som är på bild? Skulle bli så glad för svar! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, tack så mycket. Det är köpt via lekolär.

      Radera