tisdag 21 augusti 2012

Stabil konstruktion!

Vad härligt det är att studera hur barnen provar sig fram till olika lösningar. Idag introducerades ett helt nytt, magnetsikt konstruktionsmaterial (smart max) som barnen aldrig testat förrut. Ett gäng tjejer slog sig ner på mattan och började testa och undersöka hur det fungerade. De började bygga långa rader och sätta ihop olika konstruktioner. En av tjejerna ville bygga torn. Hon började stapla de långa stavarna på varandra, men när hon släppte rasade tornet. Hmmm! Hon började om flera gånger, men samma sak hände. Jag satt med hela tiden och tillsammans funderade vi  på  hur vi skulle göra för att tornet skulle stå upp när flickan släppte??
-Titta på bilden ! sa en av tjejerna och tog fram en ritning och tyckte vi skulle bygga som på bilden. Vi hjälptes åt och upptäckte att om vi bygger på detta sätt kan tornet bli hur högt som helst...stabilt! En av de yngre tjejerna kom på att materialet fäste på elementet.

Vi har faktiskt letat länge efter ett nytt magnetiskt material för att få en utveckling på våra älskade "magformers". Nu hoppas vi att detta material kan starta nya tankar och processer om olika konstruktioner.


Flickan bygger ett jätte högt torn med de långa klossarna, men det blir inte stabilt!


Här har vi påbörjat bygget efter ritningen...och den ena flickan har skapat en cirkel av böjarna.

 
Det sår roligt ut när byggklosarna satt på elementet!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar