måndag 5 mars 2012

Resan till Navet i Borås

I fredags var det dags för den efterlängtade inspirations och fortbildningsresan till NAVET – Science center i Borås. Kl 7.30 bar det iväg med fyra förväntansfulla pedagoger, en chef och en STEPS– processledare. Vi hade redan innan önskat att få lite mer utmaningar inom områdena ljus och luft, eftersom vi vill utforma miljöer med dessa på förskolan. Vi är supernöjda med dagen och helt imponerade av NAVET. Tänk att få en skräddarsydd fortbildning utifrån sina egna frågor och önskningar, det måste vara lyckliga pedagoger i den kommunen!! Miljöerna och experimenten var underbara och det fanns något för alla, men vi fastnade också mycket för deras sätt att jobba med de entreprenöriella förmågorna bl.a; nyfikenhet, kreativitet, initiativförmåga, problemlösning, reflektion, samarbete, självförtroende, ansvar, uthållighet. Dessa förmågor är just de vi vill att barnen här på Bäckens förskola får tillfälle att utmana och utveckla, så efter fredagen känner vi oss stärkta i att vi är på rätt väg.
Extra lyxigt blev det också eftersom vi bokat in oss på ett hotell i stan och fick tillfälle för lite personalvård också… god mat och mycket skratt. Tack till Anna och Erik som var våra proffsiga ciceroner och pedagoger under hela dagen och tack för den goda buffen vi blev bjudna på! Nu är vi taggade att fortsätta vår Teknikresa!
                                                                                    

Dagen introducerades med vad teknik är. Personalen på Navet ville förmedla att det är så mycket mer än att bara skruva ihop och isär, vilket många tänker på. Med denna bilden ville de säga att vår värld är full av  utvecklad teknik som vi använder varje dag ex ögon- linser, glasögon, kikare, kamera. Mun- mikrofon, telefon, megafon. Öra- högtalare, telefon, hörapparat. Hud- kläder, bostäder. Hand- olika verktyg. 
Fot- transporter.

Vi fick lära oss om ljus och hur det bildas en regnbåge.

Sen skulle vi försöka göra en egen regnbåge med hjälp av en spegel, en vattenbalja, ett vitt papper...och vi lyckades fånga upp en till slut.

Här visar Anna att ljuset syns i vattendropparna genom att spruta med en vattenflaska framför en laserstråle.

Här kunde vi tydligt se ljusets brytning i vatten. Det är därför det kan vara svårt att hitta något du tappat på sjöbotten, eftersom du tror att det ligger längre bort än det i själva verket gör.

Vi fick tillverka flygplan som skulle flyga långt eller flyga länge. Det blev många funderingar.

Detta tror vi ska flyga länge!!

Detta tror vi ska flyga långt!!

Sen var det flygplans tävling med måttband och tidtagarur.

När vi jobbade med luft fick vi göra svävare av ballong, plastskiva och filmburk.

Vad händer om man blåser mellan två pingisbollar? Jo de slår ihop får Anita uppleva.

En vattenflaska med hål i botten! Vattnet rinner bara om man skruvar av korken. Varför? Jo för att det behövs ett lufttryck för att vattnet ska rinna.

En jättevåg! Fredrica och Annie försöker få jämvikt.

Mekano hörnan var helt underbar, där kunde man tillbringat många timmar med utforskande och konstruktioner. Man önskar att alla barn kunde få prova på hur kul det är att konstruera och upptäcka med detta material.

Maria stoppade en boll i hålet och den kom ut någon helt annanstans.

1 kommentar:

  1. Åh, vilken underbar upplevelse detta måste ha varit för er och härligt att se att ni genom NAVET, fick bekräftelse på att det ni gör tillsammans med barnen på Bäcken är på "rätt" väg. Barnen har hos er en utmanande, uppfinningsrik och problemlösande miljö med en massa lärorika rikedomar/reflektioner.

    Synd att jag missade detta, hoppas det blir fler tillfällen =) Go girls, ni är BÄST!!!!

    SvaraRadera