onsdag 30 maj 2012

Vart kommer prickarna ifrån?

För en tid sen hittade vi denna discokula i förrådet vid städning. Den hade gömt sig i en låda och vi hade glömt att vi köpt den en gång för halva priset då vi tänkte  -Den här kan man nog ha kul med! Vi hängde den  först i taket, men det hände inget kul mer än att den var fin att se på. Nästa dag hängde vi den i fönstret och då fick vi prickar i hela byggrummet. Kolla här!

Morgonsolen skiner alltid in i detta fönster. Det var en av oss pedagoger som upptäckte detta roliga fenomen först. Pedagogen utbrast  -Men kolla!! Barnen kom springande och undrade vad hon sett. Sen startades en aktivitet att ta reda på vad som egentligen hände? På eftermiddagen gick några barn in för att titta på prickarna igen...men då var de borta! Varför då? -Ja men solen är ju i de andra fönstren nu, sa en pojke förståndigt.Det kommer fler barn och vill vara  med och snurra på kulan och följa prickarna på väggen.

Det ser ut som snöflingor! tycker de här två pojkarna.

Vi gjorde ett experiment med att hänga upp en grön bokplast bakom discokulan, för att se om prickarna skulle bli gröna? Vi var faktiskt oense i personalgruppen om hur resultatet skulle bli. Vad tror ni? Blir prickarna gröna när solen skiner på kulan?

Japp det blev de! Vi hade snurrande gröna prickar i hela rummet nästa morgon
1 kommentar: