onsdag 31 oktober 2012

materialkombinationer!


Ibland vet man inte hur ett material ska fungera när man köper det. Är det spännande? Stimulerar och utmanar det barnen? I veckan fick vi ett nytt magnetmaterial som vi kände så inför. Men nu vet vi att vi borde beställt en sats till. Byggmaterialet tar snart slut om några barn sitter tillsammans och konstruerar och vi tycker det finns en poäng i att flera barn kan sitta tillsammans, eftersom de då kan samtala om hur olika konstruktioner fungerar och på så vis också utveckla nya sätt att använda materialet. Men nu har barnen själva löst problemet, genom att kombinera med andra magnetmaterial (smart max och magformers). Det blev jätteroliga konstruktioner och kombinationer...kolla här:

Denna långa bil behövde flera hjulpar för att hålla ihop...konstigt att limosiner fungerar reflekterade barnen.


...barnen upptäckte också snart att klossarna bara fäste blå mot röd. De upptäckte också att klossarna bara var magnetiska på pricken i mitten. Det visar pojken här genom att sätta "smart max" pinnar på varje prick och längst fram sitter en "smart max" boll som lampa.


Pojkarna samarbetar när de bygger en fantasibil som har kanoner åt olika håll.

Ett lok

En bil med nedfällbart tak.

Här testar flickan "smart max" materialet ihop med "magformers".

Denna flicka gjorde en bollkorg.

Undrar hur högt det går att bygga?

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Tack för en mycket bra och inspirerande blogg.
  Vi håller på att skapa en matematik och teknikverkstad på vårt "torg" och vi tyckte att magformers verkade vara ett bra material som passar på torget. Vi har sökt på nätet men inte hittat någon återförsäljare, vet ni vart man kan vända sig?

  Med vänlig hälsning Lisa och Carolina

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Magformers borde vara ett perfekt torgmaterial.Det utmanar och intresserar verkligen alla åldrar och man kan vara många att använda det. vi har köpt våra Magformers från Dica, tror det finns på nätet. Det vore kul att få höra vad ni tycker om det.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Tack så mycket för hjälpen, nu har vi hittat magformers.
  Vi hör av oss längre fram när vi har haft möjlighet att pröva materialet. Vi följer er vidare.

  Hälsningar Lisa och Carolina
  Förskolan Växthuset Värnamo
  kika gärna in på våran hemsida www.forskolanvaxthuset.se

  SvaraRadera
 4. Hej på er!
  Vilket sammanträffande att ni hittat oss. Vi har hittat er genom bloggen "pedagogiska kullerbyttan" som Linda Linder skriver. Vi har också tittat in på er hemsida och inspirerats av den. Det är verkligen viktigt med nätverk och att vi tar hjälp av varandra i förskolan...hoppas vi kan fortsätta inspirera varandra.

  Mvh Linda Maria Annie Fredrica

  SvaraRadera