tisdag 24 april 2012

Färgglatt staket!

 I höstas tog vi kontakt med gymnasiets estet linje för att höra om de hade lust att måla/teckna ett staket år oss. Vi tycker inte vår gård är så inbjudande och tänkte att lite färgglada och fantasifulla målningar kunde förgylla. Förra veckan ringde en av lärarna och bjöd oss till Fågelviksgymnasiet för att vara med under en lektion… och ”godkänna” vårt staket. I går var vi där med några barn, de godkände genast elevernas arbete och kunde tänka sig att börja gymnasiet redan imorgon. Det var nästan rörande att se hur det ”klickade” mellan eleverna 2-4 år och eleverna 17-18 år. På något sätt kände våra barn igen sig i deras miljö. Det var färger, papper, penslar, vatten, lera, förkläde, stafflier, teckningar, bilder, lera osv. De hade många frågor och ville gärna prova på. En höjdpunkt var att få vara med när en elev drejade. De fick sedan varsin lerklump att jobba med.


Här tror vi att det fina staketet kommer att passa jättebra!Barnen blev imponerade av hur fint estet eleverna kunde måla.Bilderna är fantasifulla och det finns jättemycket att titta på och samtala om.Barnen hade många frågor. Här undrar pojken om bilden har torkat?
En elev hade tillverkat en "sprattelbjörn". Nu fick hon tillfälle att prova den på rätt målgrupp.Flickan upptäckte att det fanns namn på lådorna...vad står det där? Vems är den?Här får barnen gissa på vilka djur det är? Det är en hund, katt, häst och ko som är skapade av ståltråd...häftiga!
Drejningen var jätte spänannde! Barnen undrade vad leran skulle bli och fick veta att det skulle bli ett kakfat. För att leran skulle snurra trampade flickan på en gaspedal, det tyckte barnen var häftigt.Vi stod en lång stund och fängslades av hantverket. Sen kom frågan jag väntat på...Får vi prova?
Och det fick vi. Barnen fick varsin lerklump och olika verktyg att jobba med.De ville gärna att läraren skulle titta på deras olika skapelser...och det gjorde han gärna och sa att de fick återkomma om si så där 10 -11 år...om vi inte kommer på återbesök!

Det var inte lätt att slita sig när vi skulle gå hem. Men det blev lite lättare när läraren sa att vi fick ta med oss lite lera hem till förskolan. Nu har vi mycket att berätta för våra kompisar och de får också chansen att prova på att jobba med lera.

TACK TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ ESTET PROGRAMMET, FÅGELVIKS GYMNASIET!

"Arbetslaget ska utbyta kunskaper och erfarenheter med personalen i förskoleklass, skola och fritidshem samt samverka med dem" Lpfö 98.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar