måndag 2 april 2012

Sandlåda inne??

Här på Bäcken gillar vi ofärdigt material. Det var t.ex. längesen det fanns leksaksbilar i våra miljöer. En av anledningarna till detta är att vi observerat att det ofta blir konflikter kring färdiga leksaker. Barnen blir ofta osams om vem som ska få ha den ena eller andra bilen, de vill ha samma bil och leken går ofta ut på att krocka eller krascha med bilarna. Med det ofärdiga materialet märker vi att det blir mer samarbete, upptäckande, fantasi och kreativitet. Flera av barnen har ändå ett intresse av bilar, lasta och köra osv. För att möta dessa barn gjorde vi nu ett försök med bilarna tillsammans med det ofärdiga materialet "sand" och hoppades på att det skulle skapa mer kreativ lek. Våra förhoppningar har infriats än så länge...barnen har lekt tillsammans med bilarna i sanden och bl.a. skapat vägar, parkeringsplatser, kullar och silat fram stenar att lasta med.


Här samarbetas det för att göra en kulle att köra över...


Flickan silar fram stenar att lasta med.

Va! hade det gömt sig en bil under sanden?


Visst ser det nästan ut som ett  riktigt "sandtag" med arbetande fordon?


Full aktivitet.....

"De behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för bör ligga till grund för utformningen av miljön och planeringen av den pedagogiska verksamheten"  Lpfö 98.

2 kommentarer:

  1. Var har ni köpt de praktiska borden med inbyggd låda för sand?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har faktiskt tillverkat dom själva. Vi har sågat av benen på ett bord, sågat ut ett hål för en passande balja och sedan skruvat fast baljan runt kanterna. Dessa bord är verkligen perfekta att använda till olika material.

      Radera