måndag 28 november 2011

Pepparkaksdeg

Att barn upptäcker, upplever och lär med alla sinnen är ju inte något nytt. I år har vi testat en rolig sak. Vi gjorde en brun play doo deg och kryddade den med pepparkakskryddor. Det gav verkligen play doo bakandet ytterligare en dimension. Syn, lukt och känsla som en vanlig pepparkaksdeg, men de barnen som smakade på degen vaknade upp och förstod någonstans att detta var ingen riktig pepparkaksdeg...för salt!

Visst kan man tro att det är en vanlig pepparkaksdeg?


Mmmm, det luktar pepparkaka!

Med lite mjöl tillsatt blir det ännu mera känsla av pepparkaksbak.

Förskolan ska sträva efter att varje barn tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld. Lpfö 98

Stora lekplatsen!

Barnen här på Bäcken älskar att leka på stora lekplatsen i statsparken. Vi fick en ide efter att ha varit på en föreläsning med Elisabeth Ingemarsson från Rådamosse förskola. Hon pratade om att ta med "platser" in på förskolan. Det inneär att ta bilder på platser och förstora upp dem, så barnen kan leka i miljöer de tycker om, fast i bildform. En dag på på stora lekplatsen fotade vi de olika lekmiljöerna. Vi fotade också alla barn och oss pedagoger. Barnen har verkligen jätte roligt och kan leka även med de kompisar som inte är på förskolan för tillfället. Vi har gjort samma sak med ett favorit ställe i skogen "den stora stenen".



Här samspelar grabbarna om vem som ska köra bussen och vilka kompisar som ska vara passagerare.

De här barnen tycker om att åka i den nya rutchkanan och har placerat ut sig själva här.

Pojken får en stund för sig själv vid bussen och får bestämma vart alla kompisar ska sitta.

Så här kan det se ut när barnen satt sig till rätta för avfärd!

"Den stora stenen i skogen"
I denna bilden kan också de barn som inte kan klättra upp på stenen i verkligheten vara med på samma villkor och leka. Det blir också ett  naturligt tillfälle att samspela, samtala och reflektera över miljöer och de tillfällen vi varit på dessa platser.


Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sitt intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa. (Lpfö 98)


fredag 25 november 2011

Julkedjor

Vi funderade en stund på vad årets julgranspynt skulle bestå av. Helst någon teknisk anknytning. Tillslut  kom vi fram till att tillverka och designa egna "julkedjor". Vi klippte remsor av A4 papper, som barnen sedan fick designa och dekorera med olika material  ex. glitter i olika färger, paljetter, presentsnören, piprensare, kolapapper. När remsorna torkat häftade vi ihop dem till små ringar som sedan länkades ihop till kedjor.


Det är en härlig stämning runt bordet när man julpysslar och julmusik spelas på bandspelaren.


Det märks tydligt att att barn tycker om vackra saker som glittrar och glimmar. Här är några av de vackra länkarna till "julkedjorna".


Idag var framme i gallerian och hängde i våra fina kedjor i granen.


Så här fin blev granen när den var färdigpyntad. Hoppas att många kommer tycka att den är fin och rösta på oss.









torsdag 24 november 2011

Bygga broar

Vid olika tillfällen har barnen fått i uppdrag att hitta lösningar på hur man kan komma över vatten, då har ofta broar kommit som förslag på en lösning.
Visst är det fantastiskt att se deras skapelser och få följa med i deras resonemang. Hur gör jag för att den ska hålla? Räcker denna plankan över vattnet? det är några frågor som barnen har funderat kring. För att frågor ska väckas krävs det att det finns en närvarande pedagog och det påverkar också barnens sätt att konstruera. Barnen vill ofta ha olika material att bygga med, vi funderar ständigt på material som kan vara inspirerande i byggen. För att bygga "verkliga" broar funderar vi på att gå till vår "klassiska" bro här i Tibro, då får vi ännu en dimension. Här är några exempel på byggen av broar.

 Här funderar pojken på hur plankan kan bli längre?

 Här kom flickan på att tre pelare behövdes för att det skulle fungera.

Designar sin egen bro.

Måste dekorera lite.

 Vem ska gå över min bro?

 "Riktigt" vatten vill vi ha under våran bro.

Så här glad kan man bli av att ha löst sitt "uppdrag" tillsammans.


tisdag 22 november 2011

Ipad


I veckan har vi haft förmånen att pröva en ipad. Men ska små barn använda datorer och Ipads? Vi menar att det handlar om vilket förhållningssätt vi har gentemot barnen och deras lärandemiljöer. Hur ser vi på deras förmågor, deras sociala samspel, och deras nyfikenhet på omvärlden. Vi tror det är viktigt att inte bara tänka tangentbord och skärm, utan se innehållet och de möjligheter till samspel och lärande som IKT verktygen kan erbjuda.

Vi på förskolan ser ju varje enskild stund på dagen som tillfällen för lärande och socialt samspel, som exempelvis vid rutinsituationer. Att passa på att verkligen samtala med barnen vid ex. påklädning ger tillfällen till lärande för bl.a. språk och begreppsuppfattning. Om vi ser varje stund på dagen som ett lärtillfälle, så är det lättare att även se IKT verktygen som en del av verksamheten på samma sätt som klossar, böcker eller material för skapande. Datorn som mötesplats där man tillsammans med några kompisar eller pedagogen kan reflektera över vad som sker på skärmen skiljer sig inte mycket i från den situation man har om man t.ex. läser en bok eller bygger klossar tillsammans.

Tiden som barnen använder datorn ska givetvis vara meningsfull och det krävs av oss pedagoger att vara medforskare och ställa frågor som för barnens tankar vidare. Vi menar att vi måste våga pröva nya verktyg, så barnen får fler möjligheter till sitt lärande.

Hjälps åt att lyssna och hitta rätt!

Form och färg!

1år och 10 månader och har fattat interaktionsskärmen. Här är det pussel!
      Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa.
 Lpfö 98


torsdag 17 november 2011

Magformers

Idag hittade vi en häftig sida på nätet med inspiration om ”magformers”, vårt underbara magnet material från DICA. Barnen ville se om och om igen. Sen skulle det byggas. Man kommer på nya konstruktioner nästan varje gång. Vi trodde inte riktigt det var sant det vi såg på filmen, när magneterna ”sögs” upp. Men vi testade och det funkade faktiskt. Uppfinnare och tillverkare har verkligen lyckats när materialet fascinerar både pedagoger och barn.

http://www.magneticcity.com/

Här tittar barnen på klippet från magformers.

De här barnen fastnade för ritningen av Tower bridge, som vi hjälptes åt att skapa.

tisdag 15 november 2011

Rensning i garaget

Detta material hade min man tänkt slänga när han rensade garaget i veckan. Jag räddade det i sista stund på släpkärran. Det är takskivor, kakelplattor, kabelvindor, en dammsugarslang, ett cykelhjul och ett hjul till spinnrocken. Tänk så mycket kul det kan bli av detta material… bara fantasin och kreativiteten sätter stopp. Detta material ger också signaler till barnen om ”hållbar utveckling”. Man kan faktiskt återanvända saker som man inte tycker behövs längre. Vi kan reflektera med barnen över hur bra vi faktiskt har det med alla saker runt omkring oss och istället för att slänga kanske det går att använda till något annat, exempelvis att bygga eller skapa med.

måndag 14 november 2011

Vad ser vi?

Idag satt vi med några barn i byggrummet. Plötsligt utbrister en pojke - En lastbil! Vi  tittar dit och ser hur han lyser upp. Han har provat olika klossar mot varandra och plötsligt får han bilden av en lastbil framför sig. Denna enkla "konstruktion" innehöll bara 6 st klossar, men vad är det som säger att en bra konstruktion ska vara invecklad? Detta korta ögonblick ledde vidare till att vi samtalade om hur lastbilen skulle kunna rulla? Jo, hjulen måste ju vara runda. Pojken visste att det fanns runda klossar i lådan, han hämtade det och provade...bilen rullade men klossen ovanpå rullade ju av! Då samtalade vi om hur hjulen sitter fast på bilar...jo det behövs ju en "pinne"och skruvar att skruva fast däcken med visste pojken. Genom denna lilla stund fick vi veta pojkens tankar om hur bilar är "konstruerade" och kan använda detta för att utmana honom vidare. Detta hade inte hänt om vi inte varit närvarande både fysiskt och i tanken. Vad ser vi? Vad vill vi se? Hur intresserade är vi av barnens tankar och förmågor? Hur använder vi de svar vi får? För oss är det dessa frågor som avgör kvaliten i förskolan.Vi önskar att pedagogiska diskussioner ska prioriteras mer i förskolan, för att dessa frågor ska belysas och diskuteras mer.

Titta en lastbil!


Klossen ovanpå rullar av.


Här provar pojken sin hypotes om att det behövs en "pinne" och skruvar att skruva fast däcken med.

torsdag 10 november 2011

Nya byggbord

Vi är så glada över våra nya byggbord som "Utsikten" tillverkat åt oss. Nu kan barnen spara sina påbörjade konstruktioner och fortsätta bygga på dem och leka med dem under en längre tid. Dessa fina byggen har några av barnen konstruerat idag. De har tittat i en utav böckerna med ritningar och bilder på kaplastavar och även ur fantasin. Vi gillar kaplastavar eftersom de går att använda till så mycket olika konstruktioner och man kan vara många att bygga tillsammans.

En perfekt lösning med byggbord som går att skjuta in under varandra för att kunna variera platsen att bygga
på och även platsen runt omkring.

Barnen är i den fasen att det är roligast att bygga åt något, exempelvis djur eller figurer. Här är det katter och noshörningar som fått tak över huvudet.

Här har barnen gjort en djurpark av klossar, pappersrör, plexiglas och lite tyger. De fick börja om några gånger, för när alla djuren ställdes på ena kanten vällte hela parken. Vi samtalade tillsammans om att göra bygget stabilt. Att testa, förbättra och samtala om konstruktioner och olika lösningar är viktigt för att barnen ska få grepp om exempelvis hållfasthet och olika materials egenskaper.

onsdag 9 november 2011

Ett fågelbord kan bli matematik

Ett "fågelbord" har flyttat in i Natur- och teknikrummet. Nu när vintern närmar sig och det börjar bli dags att mata fåglarna ute, tänkte vi att det kunde vara roligt att barnen får lära sig våra vanligaste fågelarter utanför fönstret. Vi fyllde vårt "lekbord" med fågelfrö och gömde bilder på våra vanligaste fåglar där i. Barnen blev genast nyfikna och började leta. Det ska bli spännande att se om de kommer att känna igen dem utanför fönstret i vinter också. Men det dröjde inte länge förrän vi insåg att vid "fågelbordet" kommer barnen också att lära sig om volymer och andra matematiska begrepp. De började ösa och hälla fågelfrön i olika kärl och det blev fullt, överfullt, lite, mycket, tomt, mer, mindre, lika mycket, tungt, lätt osv. Detta hade vi inte reflekterat över om vi inte haft våra "matematik- och teknikglasögon" på oss.

 Detta bord har vi tillverkat genom att såga hål i ett gamalt soffbord och sätta i en plastlåda från IKEA.Det är perfekt att använda till olika typer av teman. Vi har haft vårat till sand, naturmaterial, vatten och nu fågelfrö. Det blir en tydlig markering till barnen vad de kan göra i miljön och en begränsning till vart de ska vara med materialet. Vi har en sopborste står bredvid, för givetvis hamnar det lite på golvet också. Men det är ju ett mål i sig att ta ansvar för sina saker och sina handlingar.

Här ska kannan bli full av fågelfrö

Att ösa och hälla ger en upfattning om olika volymer och mängder.



            (Lpfö 98) Förskolan ska sträva efter att varje barn

  • utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter och djur.
  •  utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp.
  • utvecklar grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring.

måndag 7 november 2011

Från lutande planet till ljudrör

I skriften "Förskola i utveckling - bakgrund till ändringar i förskolans läroplan" skriver man att kreativitet, fantasi och nyskapande är viktiga igenkänningstecken på teknologisk utveckling. Att medvetet reflektera över det som händer främjar barnens kreativa  tänkande och är även användbart för deras förmåga att lösa problem. För att de ska förstå vad som är teknik måste vi pedagoger göra den synlig och begriplig för barnen. Idag under utevistelsen undersökte några av barnen fenomenet "lutande planet". De använde ett utav de rör vi har till utebbyggen. De la först röret mot den undre av staketbrädorna och stoppade sedan in en boll. De turades om att ligga nedanför och vänta på bollen. Efter en stund flyttade de upp röret och märkte att ju mer lutning- desto mer fart på bollen. Den sista stunden på utevistelsen kom barnen på att röret också kunde fungera som "telefon", det förde och förstärkte ljudet från ena sidan till det andra...spännande.



 Nu kommer bollen...se upp!

Jag tar emot!

Ett steg högre...nu rullar bollen fortare!


 
Barnen flyttar runt röret och provar på många olika ställen. De märker att det går lika bra överallt...bara det lutar.


Är det någon som hör mig??

Japp! Det är någon på andra sidan som lyssnar och ropar tillbaka!


fredag 4 november 2011

Elefantfärg

Jag frågar flickan:
- Vilken färg vill du ha?
- Elefantfärg!
- Hur gör man elefantfärg? undrar jag.
- Svart och vit, säger flickan. Jag ska göra en elefant.
När vi sätter igång att måla upptäcker flickan att det inte blev någon elefant, utan en varg. Det blir inte alltid som man tänkt! Men blanda egen färg är också teknik.

Vårt målarrum är en verkstad. Här får barnen prova, testa, undersöka och utöva sin skapande förmåga. Vi upplever att här får barnen utlopp för sina tankar och den kreativitet som de har inom sig och de vill stanna länge.
Materialet finns i deras nivå, så de ser vad som finns och kan ta fram själva. Vi pedagoger är med och leder samtalen och skapandet framåt.
Ett smart tips från tidningen Förskolan som vi tagit fasta på, är att hälla färg i kryddburkar. Barnen kan själva hantera färgen på ett bra sätt, lagom stora burkar!



 Turtagning och skapande i vår verkstad!

 Ett bra tips!

Här blir den tänkta elefanten en varg.

"utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfatenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama, " Lpfö 98

tisdag 1 november 2011

OH apparat

En oh apparat kan man ha mycket kul med. Våra fick vi tag på efter att ha ringt runt till några skolor som inte behövde dem längre. När vi introducerade vår oh apparat för barnen ställde vi bara in den i rummet och observerade vad som hände. Det roligaste i början var att springa och hoppa framför den och samtidigt titta på skuggorna på väggen. Sen kom de på att det gick att vinkla spegeln, så ljuset kunde komma i taket också. Vi ställde sedan in olika material i rummet som barnen kunde lägga på oh apparaten och undersöka hur de olika materialen såg ut, både i ljuset på apparaten och på väggen. De lärde sig snart att det måste vara transparenta material för att färgen ska synas på väggen. Några av barnen har också försökt sig på att projicera byggen på väggen och då blev vi pedagoger verkligen imponerade av deras förmågor. Detta är ett exempel på att vi vill vara ett komplement till hemmet. Undrar hur många barn som leker med en oh apparat hemma och förundras över hur man kan använda ljus?



Här studerar barnen tillsammans hur olika material ser ut i ljuset.

 Barnen fascinerades av att deras händer kom med i bilden. 

Skuggor är roligt att leka med!

Pojken har byggt framför OH apparaten och projicerar då bygget på väggen framför. Han lägger märke till att tornen inte kan vara framför varandra, för då skymmer det ena tornet det andra för ljuset.