torsdag 31 oktober 2013

Välkommen till dinovärlden!

Nu ska ni åter få följa med till vår kreativa byggmiljö. Denna dag blev det påhälsning i dinosauriernas värld. 
Genom vårt ofärdiga material blir det som sagt en upptäckt varje dag vad barnen skapar och de "tvingas" berätta med egna ord! Alla ser olika saker! I detta fallet handlade det om hur en dinosaurie ser ut. Alla tre barnen hade olika tankar om hur de skulle bygga och de fokuserade på olika saker. Ett barn tyckte klor och fötter var viktigast, ett annat barn var bra på att "hitta" svansar och det tredje barnet ville bygga barn och kompisar till dinosaurierna. 


 Här ser ni en Stegosaurus, med sköldar på ryggen var barnen noga med att kommentera!

 Denna Tyrannosaurus har fått klor och äter kött!

 Vi måste bygga några vänner! Nu bygger vi en Treteratops.

 Så här bra blev den! Nu måste vi bygga brorsan också!

 Denna Långhals äter blad från träden.

Jag är högre än denna dinosaurien, var en av upptäckterna!

 Här kommer "köttätarna" på rad!!!

Denna skyddar sig med sin klubbsvans!




OCH FÖRRESTEN....HAPPY HALLOWEEN : )



Idag upptäckte vi en ovanlig besökare utanför fönstret...

...en pingvin på villovägar, han tyckte det var varmt här nere i söder!

 
Han undrade om barnen visste att det var Halloween idag och om de ville vara med och baka SPÖKEN?

Självklart ville de det! och så här fina blev de...marängspöken!

torsdag 24 oktober 2013

Dagens upptäckt!

Dagens upptäckt...EN TOM GARDEROB!!!!! Öppna - stänga, gå in - gå ut, bära in saker - bära ut saker, låta inne i garderoben - låta utanför garderoben, knacka på, leka titt ut osv. Idag kunde vi följa två av våra små när de upptäckte och undersökte vad man kan göra i en tom garderob!




Så här ser själva objektet ut...inte så spännande kan man tycka?

Men någon blir ändå nyfiken...

...det är lite svårt när man inte når upp till handtagen...

...men skam den som ger sig!

In och ut flera gånger.

Pojken hämtar saker till flickan och lämnar in i garderoben.

Det är lite högt så det är lättast att krypa ut!

Titt ut !!!

Pojken tar med en kudde in i garderoben...

...den passar perfekt och blir som en stol.

Brrrrrum, garderoben blir en bil och kompisarna åker iväg!

HEJ DÅ från garderoben !!!

fredag 18 oktober 2013

Fantasi och kreativitet!

Två begrepp som är vanliga i förskolan. Vad innebär de för oss egentligen? Tillåts barnen att vara fantasifulla och kreativa fullt ut? Vart går gränsen? Vem bestämmer den? Hur ser vi på begreppen städa/ordning och reda på förskolan och vem bestämmer det? Dessa frågor är ganska intressanta att reflektera över i arbetslaget. Många gånger har vi svårt att släppa våra egna värderingar och faktiskt låta barnens fantasi och kreativitet styra lite mer. I våra miljöer här på Bäcken kan det nog se ganska rörigt ut för ett öga som har den traditionella leken med de traditionella leksakerna på näthinnan. Men om man tittar in lite bakom ytan och frågar barnen vad de leker och vad det är de byggt upp, får man alltid bra förklaringar. Men för att barnen ska få möjlighet att använda denna inneboende förmåga märker vi att det är viktigt att inte vi pedagoger går in och talar om vad som är rätt och fel.

Här på Bäckens förskola imponeras vi varje dag över barnens fantasi och kreativitet.
Vi tänker ibland att våra barn "tvingas" att vara fantasifulla och kreativa, eftersom vi bytt ut ”vanliga leksaker” mot ”spillmaterial” och annat ”ofärdigt material”. Det gäller verkligen för oss pedagoger att inte redan ha tänkt ut eller ha förutfattade meningar om vad de olika materialen ska användas till, för barnen hittar nya användningsområden hela tiden. Det är verkligen häftigt att iaktta deras lek med ”spillmaterial”. Det blir ett väldigt rikt innehåll; Språket är väldigt centralt eftersom man måste berätta för sina kompisar vad man skapat till leken ex. några kaplastavar är fiskpinnar eller en tom trådrulle kan vara en dricka. Teknik används hela tiden eftersom man måste konstruera och ompröva sina egna bilar, hus, banor osv. Matematik finns också ofta med. ”Spillmaterialet” med många olika färger, former och storlekar lockar barnen till att räkna, sortera, lägga mönster osv. Samarbetet tycker vi gynnas när barnen inte har tillgång till en mängd färdiga leksaker. När de använder det ”ofärdiga materialet” blir det inte lika mycket konflikter om vem som ska ha vilken ”sak” utan mer samtal om vad som ska skapas och på vilket sätt.

 Byggrunmmet i förmiddags. Det är flera lekar på gång...

...motorcyklar...


 ...uppdukat till fest.

 Här har barnen byggt vidare och gjort vägar till de olika platserna.

 Tankarna kring blod och farlighet är just nu intressant. Barnen väljer ut de röda kaplastavarna och de röda skinnbitarna för att symbolisera blod.

 Lite läskigt blir det faktiskt...men det är bara i leken påpekar barnen.

 Här är chauffören...



...och här sitter resten av passagerarna i bussen.

Lite medicin har doktorn radat upp i form av olika klossar.

Flickan berättar att hon är gammal och har ont i sina ben, därför åker hon rullstol (kabeltrumma).


fredag 11 oktober 2013

En vecka full av rörelse!

När vi sammanfattade denna veckan insåg vi att den präglats av rörelse på olika sätt. I början av veckan tillverkades dansmattor med magnetmaterialet. Barnen provade dem och det blev olika takter och rörelser. Under veckan upptäcktes också hinder i skogen på en skogspromenad. Detta blev startskottet för en egen hästhoppningsbana här på förskolan. Vår egen actionpark har också blivit klar i veckan. Några nyinköpta skateboardar och barnens egentillverkade har hoppat och gjort tricks där tillsammans. Det underbara höstvädret med alla fina löv har också inspirerat till rörelse med kroppen på olika sätt!

 En dansmatta full av innehåll...

 Den innehåller både former, färger, mönster, antal, telnik och musik om man bara har rätt glasögon på sig!

Den var faktiskt ganska skön att trampa på!
 
 Undrar vem som byggt dom här hindren i skogen?


 Barnen tillverkade sedan egna hinder av hinkar och pinnar som vi hittade på gården.

 Klara färdiga hoppa...

 Vi har funderat på vad vi ska använda för att  göra högre hinder? Kanske våra tomma kabelvindor kunde passa?

 Actionparken är en utmaning...

 ...och man blir verkligen trött av att röra sig.

 Tänk vilken lycka att vi pedagoger fixat några små, lysande skateboardar, när arbetet med vår egen actionpark var färdigt  : )

Tricks!!

Kratta, sopa och skyffla blir man också trött i kroppen av märkte barnen



I tisdags hade vi vårt sista studiebesök för i år. Det var Ekens förskola i Skövde som var här med 15 pedagoger och sin chef. Åter igen fick vi träffa nyfikna och intresserade pedagoger, som ville veta om våra tankar och vårt sätt att organisera verksamheten. Vi har fått flera frågor om studiebesök som vi tyvärr fått säga nej till. Just nu behöver våra kvällar gå till annat arbete, men till våren kommer vi nog kunna ta emot igen. Är ni intresse så hör av er : )


 







torsdag 3 oktober 2013

Besök och projekt som går vidare!

Åtta pedagoger med sin förskolechef från Kisa hade åkt 20 mil en måndagskväll för att ta del av och inspireras av vår verksamhet. De hade för en tid sen hittat vår blogg när de sökte på ”miljöer i förskolan” och följer oss nu. Tänk vad förvånade vi blev när ”främmande” pedagoger kunde berätta om specifika material och ställa frågor om saker vi för tillfället inte använder! Häftigt att man nästan kan ha ”kollegor” över hela landet med dagens IKT verktyg.

Några av pedagogerna hade erfarenhet från skolans värld och reflekterade över att vår entreprenöriella pedagogik borde gynna barnen i att bli självständiga och ”ta sig församma”. Det var givetvis roligt att få lite bekräftelse på den tanken som vi brinner så mycket för.

Vi hade en jätte trevlig kväll blandad med mycket skratt och många givande diskussioner kring förskolefrågor. Deras förskola var nystartad i februari 2013 och de var fortfarande i uppbyggnads fasen. De började redan under måndagskvällen att spekulera i hur de ville tänka kring miljöer och material. Vi blev lite avundsjuka när de berättade att deras lokaler var i en gammal kyrka, med högt till tak och andra spännande utrymmen...men det landade snart i att det ändå är barnsynen, förhållningssättet och pedagogiken som avgör kvaliteten på verksamheten.


Tack för en givande kväll och hoppas ni hör av er om frågor dyker upp : )


Projektet
Vårt projekt att "bygga Tibro"  går vidare. I veckan har den ena gruppen börjat fundera på hur de skulle kunna skapa en egen action park? - Det ska vara olika backar, så man kan få fart och hoppa. Pedagogen gav förslag på att använda paper mache metoden. Barnen visste inte hur det gick till, men de blev jätte inspirerade när pedagogen visade metoden.

 Först fick vi hjälpas åt att riva tidningspapper!

 Sedan fick vi bli kladdiga om händerna för att kunna limma fast pappret på backarna av hönsnät...

...Jätte kladdiga, men det var skööönt! tyckte barnen



En annan grupp har bestämt sig för att bygga järnvägsbron i centrala Tibro och Hotell Snickaren, som ligger vid torget i Tibro. De valde att stapla olika kartonger på varandra för att få flera våningar till hotellet.

 Så här ser den riktiga järnvägsbron ut. Barnen tycker det är tråkigt att det inte går några tåg längre.
 
 Barnens tolkning av bron!

 Hotell Snickaren!




Våningarna växer ram!
 
 Barnen måste göra väggar, för det måste finnas många rum i ett hotell!

 Lite färg och inredning är vi duktiga på här i Tibro ; )


Tredje gruppen, som fastnade för vägmärken, har valt ut ett favoritmärke som de vill berätta om för sina kompisar.

 Här har de klippt ut sitt favoritmärke och berättat vad det betyder!


 Lite passande var det ju att det anordnades en "cykeldag" i centrum just nu!

 Denna skylt fastnade flera barn för. Det hör till saken att vi passerar en enkelriktad gata när vi tar våra promenader och barnen påpekar ofta hur man får gå där.

 Alltid spännande med poliser!!!!

 Att lära sig trafikregler är viktigt!