torsdag 30 augusti 2012

kreativiteten sprudlar!


Nu har barnen tillgång till en verkstad här på Bäckens förskola. Detta eftersom 1.vi märkt att barnen är väldigt intresserade av att använda olika verktyg. 2. vi vill ge barnen möjlighet att vara kreativa, företagsamma, problemlösare och nytänkande. 3. vi brinner för idéen om kreativ återanvändning och entreprenöriellt lärande. 4. en verkstad går hand i hand med vår teknikinriktning.

Första morgonen efter sin semester kom en pojke in i verkstan på morgonen. Han tittade sig omkring med stora ögon och utbrast
– Men vad är det här? Riktiga verktyg?
- Ja sa pedagogen, vi vet ju att du tycker det är roligt att snickra, såga och hamra!
- Ja ni vet ju att jag tycker om det! Det gör jag verkligen!

Den kommentaren värmer i hjärtat när man ansträngt sig för att hitta något som ska locka barnens nyfikenhet och intresse. Pojken satte igång kl 7 på morgonen att vara kreativ i verkstan!

En glad och överaskad kille!

Under dagen blev det bilar, båtar, spindlar och andra fantasiskapelser i verkstan.

Spännande att få hantera sågen!

Undrar hur många spikar som behövs för att träbitarna ska sitta ihop?

En hård "frigolitbit" är bra att träna sig att spika i.

Intressant med alla verktyg tycker flickan.



måndag 27 augusti 2012

Studiebesök!


Strax före sommaren fick vi ett telefonsamtal från Lerdala förskola som undrade om vi tog emot studiebesök. Dom hade följt vår blogg och fastnat för våra tankar, miljöer och vårt arbetssätt. Vad svarar man på en sån fråga? Visst blir man glad, stolt och lite smickrad över när någon blir inspirerad av det man gör. Men den svenska ”jantelagen” gör sig också påmind. Har vi något att visa? Gör vi något speciellt? Men vi bestämde oss för att berätta om det vi brinner för!! I går kväll var det dags för besöket! Det blev en jättetrevlig kväll med många samtal om bl.a miljön som tredje pedagogen; hur man ”underlättar” både för sig själv och barnen genom att miljön är tydlig, tillgänglig och materialet väcker barnens nyfikenhet och förundran. Vi samtalade om kreativ återanvändning, några pedagoger på Lerdala förskola var också väldigt inspirerade av den idéen. Det kom upp frågor om hur man förändrar synen på ”samlingen” som den mest kunskapsinnehållande och mest lärande situationen (20 min) på hela dagen? Vad våra föräldrar tycker om vårt arbetssätt? Föräldrarna kanske inte tycker att deras barn ska behöva jobba med ”spillmaterial” och ”skräp”. Men vi har berättat för våra föräldrar att här lär barnen under hela dagen i många olika situationer och då är pedagogisk dokumentation ett jättebra verktyg för att kunna berätta om barnens olika lärprocesser. Vi har också berättat för föräldrarna att vi vill att barnen ska få vara kreativa, problemlösare, företagsamma, tänka utanför färdiga ramar, undersöka, upptäcka och då är det ofärdiga materialet ett perfekt hjälpmedel, plus att man återanvänder gammalt material och får en miljöaspekt på det. Våra föräldrar har hittills bara tyckt att detta är roligt och själva bidragit med material som blivit över på olika sätt.
Vi vill också tacka lerdala pedagogerna för en givande kväll, för även om de var här för att studera vår verksamhet gav de också oss tankar och reflektioner!


Pedagogerna på Lerdala förskola hade jobbat med ljus på olika sätt och tyckte vårt ljusmaterial var intressant.

En tavla av transparenta material.

Magnethörnan ville alla prova...magnetism är något som väcker allas nyfikenhet och förundran.

Våra ipads var också intressanta.

Lite reflektioner kring dokumentation.

En liten inside hälsning till Lerdala pedagogerna...så här blev bilden!


torsdag 23 augusti 2012

Rådamosse!


En givande tisdagkvällkväll på Rådamosse förskola i Lidköping. Kvällen började med kaffe och samtal om vilka förväntningar vi hade på kvällen. Vi kände verkligen vilken förmån det var för vår lilla grupp att sitta med rektorn för förskolan och kunna ställa frågor och reflektera över pedagogiska frågor. Detta kan vi tacka STEPS för (Strategiskt Entreprenörskap i Skolan). Ett projekt som vi nu varit med i under ett år. De hjälper oss med fortbildning och handledning. Vi är väldigt tacksamma för det!
RÅDAMOSSE FÖRSKOLA, en genomtänkt förskola helt igenom där kommunens politiker, förvaltningschef, rektorer och pedagoger skapat en förskola i tiden, utifrån läroplanen, med tron på det kompetenta barnet och med smarta lösningar för samarbete och möten både för barn och för pedagoger. Att vi ville besöka just Rådamosse förskola beror på att de jobbar med mycket ofärdigt material precis som vi, de jobbar med miljön som tredje pedagogen och de använder pedagogisk dokumentation för att få syn på barnens lärande och för att föra verksamheten framåt. Vi fick med oss mycket inspiration och tankar om hur vi kan skapa nya miljöer för barnen att lära och uttrycka sig i. Men som alltid när man är på föreläsningar eller studiebesök får man sålla bland alla intryck och ta till sig det som passar sin egen verksamhet. Det är ofta så mycket diskussioner om ändamålsenliga  eller inte ändamålsenliga lokaler Men vi försöker tänka att det är vi (pedagoger) som gör lokalerna ändamålsenliga. Vi måste tänka på vad vi gör med de lokaler vi har? Är de använda på rätt sätt utifrån läroplanens intentioner och är de inredda med synen att barn är kompetenta? På Rådamosse fick vi också svar på att det går att få till reflektion och dokumentations tid, det handlar om organisation, pedagogiskt förhållningssätt, barnsyn och faktiskt mötesdisciplin. Vad pratar vi om på våra möten? Vad vill vi med dem? Vad kan vi göra tillsammans med barnen? Detta är avgörande för vad vi får ut av våra möten och också ett ansvar att ge tillbaka något till barnen för den tid vi ”tar” ifrån dem!!

Tack Elisabeth Ingemarsson för en mycket givande kväll!

"Bygg och konstruktion" kändes central i miljöerna.

Det fanns många fina konstruktioner att beskåda!

Kontraster är tilltalande för ögat.

Skapande i olika former gavs också ett stort utrymme på förskolan.

Småbarnen byggde med burkar som innehöll olika färger och material...fina att se på, men inte så tunga att tappa på tårna!

Pedagogerna hade samlat på gamla nappar. De hade klippt av själva sugdelen och nu hade barnen dem att sortera och kategorisera med...kul och lockande.

Ett lutande plan på en central plats...går att använda till mycket.

Papprör i olika dimensioner väcker nyfikenhet till att skapa olika konstruktioner...eller "armera". Vi fick veta att på Rådamosse armerar barnen genom att stoppa material i rören så de blir stabila.

 

Plastdunkar med olika mycket volym i att mäta, bära och undersöka är matematik på förskolan.
 

tisdag 21 augusti 2012

Stabil konstruktion!

Vad härligt det är att studera hur barnen provar sig fram till olika lösningar. Idag introducerades ett helt nytt, magnetsikt konstruktionsmaterial (smart max) som barnen aldrig testat förrut. Ett gäng tjejer slog sig ner på mattan och började testa och undersöka hur det fungerade. De började bygga långa rader och sätta ihop olika konstruktioner. En av tjejerna ville bygga torn. Hon började stapla de långa stavarna på varandra, men när hon släppte rasade tornet. Hmmm! Hon började om flera gånger, men samma sak hände. Jag satt med hela tiden och tillsammans funderade vi  på  hur vi skulle göra för att tornet skulle stå upp när flickan släppte??
-Titta på bilden ! sa en av tjejerna och tog fram en ritning och tyckte vi skulle bygga som på bilden. Vi hjälptes åt och upptäckte att om vi bygger på detta sätt kan tornet bli hur högt som helst...stabilt! En av de yngre tjejerna kom på att materialet fäste på elementet.

Vi har faktiskt letat länge efter ett nytt magnetiskt material för att få en utveckling på våra älskade "magformers". Nu hoppas vi att detta material kan starta nya tankar och processer om olika konstruktioner.


Flickan bygger ett jätte högt torn med de långa klossarna, men det blir inte stabilt!


Här har vi påbörjat bygget efter ritningen...och den ena flickan har skapat en cirkel av böjarna.

 
Det sår roligt ut när byggklosarna satt på elementet!




onsdag 15 augusti 2012

Nya miljöer på gång IGEN!


Som ni säkert förstått är det naturligt för oss att förändra i miljöerna efter behov under hela året. Men inför ett nytt verksamhetsår och med lite nya barn blir det extra mycket tankar kring hur miljöerna ska kunna möta barngruppen på bästa sätt? För oss är det viktigt att miljöerna inte är statiska och krångliga att förändra. Det ska vara enkelt att byta och ändra efter de behov och intressen barnen ger uttryck för. Vi strävar heller inte efter att det ska vara fint...utan funktionellt. Det ska vara en verkstad...inte ett hem. Det var många år sedan vi benämndes med begreppet daghem...nu är vi en förskola och ska utmana barnen i deras olika lärprocesser. Vi menar att om alla miljöer och allt material redan är fint och färdigt, blir det svårt för barnen att vara kreativa och starta tankar och processer.
Vad är vårt uppdrag?? Att göra fint och hemtrevligt eller skapa miljöer och förutsättningar för lärande processer och framförallt miljöer där barnen får ”verka” utan att behöva vara rädda för att det kanske kan komma lite vatten, sand, färg osv. på bordet eller golvet??

Vår uppfattning är att om barnen får chansen och vi tror på deras förmågor, häller de oftast inte ut eller förstör med mening. De lär sig istället hur de ska göra eller hur de inte ska göra nästa gång om det råkar hända olyckor...det är ju liksom det som ingår i lärproessen. Vi brukar ha en sopskyffel stå bredvid de miljöer där det lätt hamnar lite sand eller annat material på golvet...bara att sopa upp! När barnen jobbar med vatten brukar de spontant ta av sig till trosor eller kalsonger för att kunna undersöka utan att kläderna ska bli våta (annars har vi torkskåp), i ateljén har de målartröjor osv...klara för uppdrag!

Vi kommer visa mer från höstens miljöer när verksamheten kommit igång. Men eftersom vi får tillökning med lite småbarn i gruppen nu i höst har vi börjat med att iordningställa ett ”motorikrum”, där framförallt de små barnen kan utmana sina motoriska förmågor.

Så här blev "motorikrummet" för tillfället.


Denna mjuka rutschkana är perfekt för de små barnen.

En av de äldre pojkarna visar hur man kan krypa genom tunneln...


...spännande tycker den lilla flickan och provar vart hon kommer ut!


Spegelhuset fick flytta in här nu,  för det är mest de mindre barnen som tycker om att upptäcka sig själva där.

Det gick visst att krypa igenom här också upptäckte barnen snart.

Jag måste visst sitta i mitten för att det ska bli jämvikt! upptäckte pojken efter att ha provat sitta på kanterna och ingenting hände!

Bollar är alltid kul! Denna är mjuk och kan därför användas inomhus.







fredag 10 augusti 2012

Uppstart och bygginspiration!

Hejsan...nu är vi här igen!
Här har det varit mjukstart under veckan med bara några få barn och någon personal som fortfarande "latar" sig med semester. Det är inte alltid så lätt att vara kreativ den första veckan efter semestern, även om man tycker att man borde hinna med att göra lite extra saker när det finns tid över. Hjärnan tar liksom lite tid på sig att starta upp...typ som en gammal dator. Nu i slutet på veckan fick vi ändå lite ideer om att tillföra lite nytt byggmaterial för att skapa bygginspiration. Vi bestämde oss för att göra de tomma kabelvindorna lite roligare och så här blev resultatet:

Efter att ha använt dessa att bygga med ute fick det bli rengöring först!

Sen letade vi fram gamla stuvbitar ur garderoben och limmade fast runt mitten på kabelvindorna.

-Nästan som en lekplats, fast för djuren! tyckte pojken

Visst ser det ut som djuren har det roligt?