måndag 30 april 2012

Dagens upptäckt!

Pedagogerna har magnetiska smycken!! Några pedagoger satt tillsammans med några barn i magnethörnan. När en av pedagogerna böjde sig ner över lådan fick hon helt plötsligt hela halsbandet fullt med ”magformers”. Ganska snyggt faktiskt, i alla fall färgglatt! Barnen tyckte detta var jättekul och började även prova på andra smycken. – Varför blev det så här? frågade pedagogen. – För att halsbandet är gjort av metall, det är magnetiskt! svarade en flicka.

Denna kunskap har barnen här på Bäcken tillförskaffat sig själva, genom våra miljöer och vårt material, samtidigt som vi pedagoger finns med och benämner, utmanar med frågor och nytt material utifrån vad vi sett. Med det menar vi att vi inte direkt planerat för dessa aktiviteter, utan organiserat tid, miljöer och material så barnen kan utforska, upptäcka, reflektera och lära.



Magnetmiljön är populär och fängslar många barn.



Bäckens egen halsbands design med "magformers".



Barnen ville prova om andra smycken var "magnetiska"... och det var de!



fredag 27 april 2012

Stort intresse för grodan och fjärilen!



Det lilla projektet med grodans och fjärilens utveckling går vidare. Just nu är barnen intresserade av att leta blommor till fjärilarna. Alla dessa blommor hittade vi i vår närmiljö och de fick flytta in i fjärilsmiljön: blåsippa, vitsippa, tussilago, tulipan, påsklilja, tusensköna, blåstjärna, hyacint och pärlhyacint. Det är redan flera av barnen som lärt sig blommornas namn och de som inte kan får hjälp av sina kompisar. Några physsalis korgar tyckte barnen kunde bli ”burar” till fjärilarna och då fick vi också en spontan diskussion om hur man ska behandla djur…stora som små. I veckan gick vi på en ”expedition” för att leta efter riktiga grodägg, en expedition som lyckades! Och som ytterligare ett sätt för barnen att kunna följa grodans och fjärilens utveckling laddade vi hem några appar till ipaden.

JIPPI! Spaningen lyckades! Barnen var intresserade av hur grodäggen såg ut. Här ska flickan precis hälla i äggen i akvariet.

Så här ser de ut på riktigt! Väldigt likt vår bild vi har hemma på förskolan tyckte barnen

Barnen tyckte att grodäggen behövde lite vatten, så här hjälps vi åt att hälla i  lite "bäckavatten" åt dem.

Barnen kom på att det var bra att ha med sig håvar, hink och spadar för att lösa detta uppdrag. Hur skulle vi annars få upp våra grodägg?
Här har vi tillsammans med barnen tagit kort på blommorna i vår miljö på gården och i dungen utanför.

Flickan leker med fjärilen och benämner blommornas färg.

En väldig kul app tycker många barn, inte enkel men då blir det en utmaning. Här ska man blåsa upp grodan!

Denna pojken följer fjärilens utveckling med hjälp av ipaden:
- Här är äggen!

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra."( Lpfö 98)

"Förskolans uppdrag är att barnet ska ha möjlighet att enskilt fördjupa sig i en fråga och söka svar och löningar"(Lpfö 98)


tisdag 24 april 2012

Färgglatt staket!

 I höstas tog vi kontakt med gymnasiets estet linje för att höra om de hade lust att måla/teckna ett staket år oss. Vi tycker inte vår gård är så inbjudande och tänkte att lite färgglada och fantasifulla målningar kunde förgylla. Förra veckan ringde en av lärarna och bjöd oss till Fågelviksgymnasiet för att vara med under en lektion… och ”godkänna” vårt staket. I går var vi där med några barn, de godkände genast elevernas arbete och kunde tänka sig att börja gymnasiet redan imorgon. Det var nästan rörande att se hur det ”klickade” mellan eleverna 2-4 år och eleverna 17-18 år. På något sätt kände våra barn igen sig i deras miljö. Det var färger, papper, penslar, vatten, lera, förkläde, stafflier, teckningar, bilder, lera osv. De hade många frågor och ville gärna prova på. En höjdpunkt var att få vara med när en elev drejade. De fick sedan varsin lerklump att jobba med.


Här tror vi att det fina staketet kommer att passa jättebra!



Barnen blev imponerade av hur fint estet eleverna kunde måla.



Bilderna är fantasifulla och det finns jättemycket att titta på och samtala om.



Barnen hade många frågor. Här undrar pojken om bilden har torkat?




En elev hade tillverkat en "sprattelbjörn". Nu fick hon tillfälle att prova den på rätt målgrupp.



Flickan upptäckte att det fanns namn på lådorna...vad står det där? Vems är den?



Här får barnen gissa på vilka djur det är? Det är en hund, katt, häst och ko som är skapade av ståltråd...häftiga!




Drejningen var jätte spänannde! Barnen undrade vad leran skulle bli och fick veta att det skulle bli ett kakfat. För att leran skulle snurra trampade flickan på en gaspedal, det tyckte barnen var häftigt.



Vi stod en lång stund och fängslades av hantverket. Sen kom frågan jag väntat på...Får vi prova?




Och det fick vi. Barnen fick varsin lerklump och olika verktyg att jobba med.



De ville gärna att läraren skulle titta på deras olika skapelser...och det gjorde han gärna och sa att de fick återkomma om si så där 10 -11 år...om vi inte kommer på återbesök!

Det var inte lätt att slita sig när vi skulle gå hem. Men det blev lite lättare när läraren sa att vi fick ta med oss lite lera hem till förskolan. Nu har vi mycket att berätta för våra kompisar och de får också chansen att prova på att jobba med lera.

TACK TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ ESTET PROGRAMMET, FÅGELVIKS GYMNASIET!

"Arbetslaget ska utbyta kunskaper och erfarenheter med personalen i förskoleklass, skola och fritidshem samt samverka med dem" Lpfö 98.








måndag 23 april 2012

Vart kommer färgerna ifrån?

Som vi tidigare berätttat om försöker vi skapa miljöer för barnen att själva upptäcka och utforska i. Här hade vi gjort ett test, för att se om barnen skulle upptäcka det i miljön...och det gjode de direkt. Bra feedback alltså! En morgon när solen sken in genom fönstret i byggrummet upptäckte några av barnen att det fanns färger på väggen. Varför? Och varför flyttar den sig? På morgonen är den på en plats och mitt på dagen är den på en annan plats. Vi måste nog undersöka. Detta kan bli en bra introduktion till solens läge och klockan.

Va! Är det färger här på väggen nu? Det var det ju inte igår. GRÖN! säger pojken och pekar.


Han står en lång stund och undersöker ljuset, färgerna och skuggan av sig själv.

Flickan upptäckte också färgerna och tittade sig omkring vart de kunde kommma ifrån? Hon pekade då på den färgade plasten i fönstret...DÄR!

I det stora fönstret i byggrummet sitter dessa fyra färger av bokplast. Helt fantastiskt att det ger så fina färger med hjälp av solen.

Lite längre fram på dagen hade färgerna förflyttat sig ut genom dörren till hallgolvet. Där hittade den här flickan dem.

Hon började också titta sig runt vart färgerna kom ifrån och även hon verkade tro att de kom från plasten i fönstren.

"En grund för förståelsen av olika naturvetenskapliga företeelser är upptäckten av samband och förändringar. Barn undersöker och utforskar omvärlden med sin kropp och sina sinnen. Konkreta och vardagsnära erfarenheter av naturvetenskap och som knyter an till tidigare erfarenheter fördjupar barnens kunskaper"  Ur Förskola i utveckling - bakgrund till ändringar i förskolans läroplan

fredag 20 april 2012

Egna bilder på oh-apparaten.

Dessa fina och roliga geléfyllda blommor är ett nytt material till bl.a. oh-apparaten. När barnen undersökt och bl.a. skapat fina blombuketter och tavlor av blommor och blad ville de också ha fjärilar till blommorna. Hm… hur gör vi då? Vi bestämde att prova rita egna. Här nedan ser ni resultatet. Av en slump råkade också oh-apparaten flytta på sig så ljusskenet hamnade i hörnet på väggen. Åh! Kolla ropade barnen! Nu var blommorna på båda väggarna… häftigt!


Efter vinterns kyla och mörker längtar nog alla efter lite ljus och färg? Visst ser det lockande ut att känna, klämma och skapa med dessa färgglada och vackra blommor?

Här har barnen upptäckt att ljuset flyttats till hörnet på väggen.

Flickan har skapat en egen fjäril som flyger ovanför blommorna.Ser ni den?

Hon fortsätter att måla...

...det blev en bild med både blommor och en fjäril.

Den här flickan berättar att hon har ritat en häst… faktiskt ”lilla hästen plopp”.


Så här ser den ut på väggen.

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap (Lpfö 98)

Tankar från en av våra läromästare, John Dewey. Mest känd är han för uttrycket "learning by doing": "Dewey var övertygad om att lusten och intresset att hantera ting och begrepp finns hos eleven själv; att drivkraften är elevens intresse och att detta tar sig uttryck i självverksamhet. Eleven lär genom att göra saker, vara aktiv, kommunicera, skapa, konstruera, utforska, experimentera och gestalta i konstnärliga uttrycksformer" (ur Att fånga lärandet: Christina Wehner - Godee)

Dessa tankar försöker vi ha med oss i utformandet av vår verksamhet. Vi försöker tänka i miljöer, material, reflektion och förhållningssätt. Det vi vill att barnen ska få möjlighet att upptäcka, utforska och lära ser vi till finns i våra miljöer. Barnen väljer en miljö och vi finns där för att utmana och dokumentera. På så vis får vi reda på vad barnen har för tankar och hur vi kan föra arbetet framåt utifrån barnen.

torsdag 19 april 2012

Studiebesök!

Efter en förfrågan om besök från Ugglan förskola i Tidaholm, hade vi igår kväll ett studiebesök. Rundvandring i miljöerna, frågor om material, arbetssätt och ”teknikprojekt” stod på schemat. Det blev många givande diskussioner och reflektioner kring arbetet i förskolan. Det är så nyttigt och utvecklande att få tänka till lite extra på vad, hur och varför vi gör som vi gör? Man blir också givetvis varm och glad när man får positiv kritik för sitt arbete och när andra duktiga pedagoger vill hämta inspiration i vårt sätt att arbeta. Det blev många frågor om hur tiden och pedagoger räcker till. Ibland kanske vi pedagoger måste tänka till om vad vi vill med tiden, vad prioriteras, vad planeras och vad ger alla möten vi ska gå på? Ibland kanske vi strukturerar och planerar upp tiden för mycket, så vi inte riktigt känner att vi finns närvarande för barnen och det som de vill utforska, utan istället känner en stress för allt vi ska göra och hinna med. Dessa frågor var centrala under studiebesöket och vi tror det är frågor som är viktiga för förskolans fortsatta utveckling.

Lite nervösa var vi inför att bli "granskade". Här kommer 9 engagerade pedagoger och en chef  från Förskolan Ugglan i Tidaholm.

Vårt "lokala konstruktions material" Moa tyckte de var rejält och intressant att bygga med.

"Teknikrummet" uppehöll vi oss länge i. Pedagogerna reflekterade över att miljöerna och materialet måste väcka barnens nyfikenhet och intresse. De sa flera gånger att det är ju detta vi ska ge barnen på förskolan dvs. det ofärdiga och kreativa materialet och vara ett komplementet till hemmet.  



Många frågor om material kom också upp. De fick tips på olika ställen vi hittat bra grejer, men vi berättade också att vi arbetar med mycket återvinningsmaterial och skänkt material från företag och föräldrar. "Skräp är det som blir kvar när fantasin tagit slut"

måndag 16 april 2012

Riggat för skuggteater!


När vi gjorde studiebesök på NAVETscience center fick vi inspiration till att spela skuggteater. Vi fick gissa vilka figurer som visades bakom den ”vita duken”. De första gångerna figurerna visades upp var det svårt att se vilka det var, men sen blev konturerna tydligare och tydligare och vi kunde se att det var Nasse, Bamse och andra kända figurer. Efteråt visade pedagogerna skillnaderna på alla figurer och då förstod man att tydligheten på skuggornas konturer beror på hur noga figurerna är utklippta. Detta kan ju vara ett sätt att utmana barnen att försöka vara noga när de klipper. Att klippa Nasse och Bamse är kanske inte så lätt, men barnen kan ju t.ex klippa olika former och visa för varandra i skuggteatern. Vi har även tänkt ha färdigklippta figurer, sagor och sånger som barnen kan agera med för varandra. I detta lilla projekt integreras olika målområden i läroplanen såsom naturvetenskap och teknik (lampor, skuggor, ljus/mörker, färger) språk o kommunikation (berätta, lyssna, fantisera, agera) skapande (fantasi, kreativitet, klippa, klistra) inflytande (upptäcka och utforska i miljön när man har lust, ansvara för material och "demokratiska processer" med kompisar) värdegrundsfrågor (tänkvärda sagor, turtagning, samarbete och respekt för kompisarna)





Först fick barnen gissa vilka figurer som visades. Ser ni att det här är en apa? Det såg i alla fall barnen och vi sjöng låten... "inifrån djungeln kommer en apa fram".



Här kommer det en haj och en bil...." Åh pappa haj...åh mamma haj" 
"Vi hammrar och spikar och bygger en bil"




Det var en gång de TRE BOCKARNA BRUSE...här kommer den lilla Bocken Bruse...tripp, tripp



...NU KOMMER JAG OCH ÄTER UPP DEJ!! säger trollet!



Det blir väldigt spännande....fast barnen vet att den Stora bocken stångar ner trollet i ån.



Sen fick barnen själva komma fram och agera för varandra och oss. Barnen upptäckte att det krävs viss teknik för att skapa den bästa och tydligaste skuggan...man måste hålla figuren på lagom avstånd, inte använda för häftiga rörelser och framförallt inte sitta framför lampan för då skymmer man ljuset och det blir ingen skugga.




Denna bilden, av en flodhäst, tyckte barnen var klurigast att gissa vad den föreställde.

(PS. Skuggteatern är gjord av en vädringsställning med svart och vit lakansväv. Bakom står en bygglampa med lågenergi lampa i som inte blir så varm)













fredag 13 april 2012

Tillverkning av egna ljudrör

Vi har tillverkat egna ljudrör med hjälp av olika rör och spikar. Vi använde oss också av olika tjocklek på rör, med och utan spikar, för att få olika dimensioner och ljud. Sedan gick vi på ljudjakt. Vad låter och vad får plats i rören? Det blir kul när pärlorna och kulorna nuddar spikarna och tar en annan väg inuti rören. Barnen sa att det lät som regn, lejon, fint ljud, konstigt ljud mm. Barnen använde bl.a träkulor, indianpärlor, stenar och frön att hälla fram och tillbaka i rören.

Det går lätt att spika i papprör upptäckte den här pojken!


 Vi samlar olika material som kan låta och spela i de olika rören.

 En mugg blir bra att stoppa med, så det går att vända på röret om och om igen och lyssna på hur de olika materialen låter.

 Till de smala rören kom ett barn på att det var bra med trattar som hjälpmedel för att kunna ösa i materialet lättare. Ett bra tips är också att ha en stor låda med materialet i, för som ni förstår hamnar inte alla pärlor, frön och stenar i rören utan även lite vid sidan om. 

 Det blev också en sångstund och barnen kom på att rösten lät kul i rören.

Ösa, hälla och precision blev det också mycket av i detta utforskande av ljud.