fredag 30 november 2012

Årets julgranspynt!

I år kommer vår julgran till julskyltningen i gallerian vara klädd i ”robot tema”. Vår elev från högskolan har introducerat en robot för barngruppen. Barnen har varit lyriska över denna robot och nu har detta lett fram till att de tillverkat alldeles egna robotar i vår verkstad. Barnen är överens om att de ska hänga i granen och vi är helt säkra på att de kommer pryda sin plats. För att fortsätta på robot temat har barnen också dekorerat folieformar med pärlor och glitter.


Här får barnen träffa roboten "sinne".

De vill göra egna robotar och kommer fram till att mjölkpaket kan vara en bra modell.

De klär robotarna i folie och sätter fast det de tycker deras egen robot ska ha...

...det blir verkligen personliga små filurer.

Här står de i väntan på granen.

Tillverkning av folieformar...

...de kommer nog glittra fint i granen!

I förmiddags var det dags för robotarna att hängas upp.

Undrar om de gillar att hänga i granen? På måndag får de komma tillbaka till oss igen!

TREVLIG 1.A ADVENT PÅ ER ALLA!









tisdag 27 november 2012

Bröllopstårta i byggen!


Idag vill vi dela med oss av två flickors vackra bröllopstårta. De staplade flera tomma kabelrullar på varandra. Sedan började de dekorera...det var en fröjd att följa deras tankegångar om en bröllopstårta;

-Den ska räcka till många gäster, därför är den så hög!
-Det ska vara mycket godis på den , för det vill flickan!
-Den smakar choklad, det gillar pojken!
-Den måste stå och svalna en stund när den är nybakad!
-Den ska inte bara vara god, den ska vara vacker!
-Man ska äta den när man har dansat!


Tomma kabelrullar  i olika storlekar blir perfekt till tårtbottnar...

...man får tänka ut hur de ska placeras för att tårtan ska bli stabil.

Glittriga julgranskulor passar perfekt till garnityr...

...och fina sidenblommor.

Sedan fylls det på med godis.

Längst upp står en brud.

Nu kan bröllopsgästerna komma!!


fredag 23 november 2012

Nya utmaningar!


Bygg och konstruktion och skapande har stor plats i vår verksamhet på olika sätt.
Barngruppen har utforskat, upptäckt och lärt mycket om bygg och konstruktion och andra tekniker. Nu märker vi att det är dags att ge dem nya utmaningar i "den proximala utvecklingszonen" som Vygotskij så fint kallar det när utmaningarna ligger på nivå precis ovanför det redan ”kända”. Ett sätt vi provat är att ge barnen olika uppdrag ex. att bygga efter ritning eller göra en egen ritning.

Ljusbordet ger flera dimensioner; tillsammans med ljuset och olika material kan barnen upptäcka skillnader. Tjejerna samarbetar för att komma på hur klossarna ska ligga för att skapa mönstret på bilden.


Uppdraget löst...yes!


En enkel och rolig variant är att ta kort på legokonstruktioner, som barnen sedan kan försöka bygga ihop.

Här märker vi också att barnen har full koll på olika färgnyanser ex ljus och mörkgön.

Uppdraget löst...yes!

Här har vi lagt ut färgade tändstickor på ett papper i olika mönster och former, sedan fotat och laminerat.
Barnen kan fortsätta mönstret och lägga de olika formerna.

Uppdraget löst...yes!


Pojken håller på att konstruera en figur ur Starwars, ben och armar på plats...

...kropp...

...ett huvud och ett lasersvärd i handen. Jättenöjd!


Efteråt tittade vi på figuren och försökte tillsammans göra en ritning på delarna.
- Nu kan ju alla bygga likadan gubbe som jag! var en reflektion från pojken. Vår  reflektion var; Han satte precis fingret på vad en ritning är till för...4 år gammal och väldigt kompetent!

Skriften "Förskola i utveckling" skriver s 16:
"Genom att göra skisser, ritningar och modeller får barn upplevelser av perspektiv och proportion, längd, bredd och höjd. Lek med material som ex. klossar är av tradition ett inslag i förskolan. Denna lek utvecklar även barnens förståelse för matematiska begrepp som olika och lika, avstånd, storlek, form, tyngd och volym. I förskolan ska barn ges möjligheter att utveckla sin förmåga att bygga, skapa och konstruera genom att pröva och undersöka olika material, redskap och tekniker"











tisdag 20 november 2012

Entreprenöriellt lärande i förskolan?


Som ni säkert läst brinner vi för ett entreprenöriellt lärande och har också berättat hur vi tänker kring detta arbetssätt. Regeringen vill också att detta ska genomsyra skolans arbete. Många tänker säkert: Måste de ”krångla till det” redan på förskolan! Ska barnen verkligen behöva vara entreprenörer redan som så små!” Man kan givetvis se på detta utifrån olika synvinklar. Vi ser det som att i förskolan har barnen alla möjligheter att få upptäcka, prova, driva sina idéer, tänka utanför ramar och träna på att våga framträda och berätta om sina idéer för barngruppen. När man som vi, vill jobba med entreprenöriellt lärande, kräver det också att vi pedagoger är entreprenöriella och vågar tänka utanför den traditionella organisationen av förskolans verksamheten (tid, rum, material och förhållningssätt).Vi måste våga släppa lite på den ”kontroll” vi alltid har haft på vad barnen ska lära sig, hur de ska lära sig och när de ska lära sig. Vad säger läroplanen då? Vi tolkar det som att läroplanen stödjer det entreprenöriella lärandet i sina skrivningar. Exempelvis:
  • Barnens nyfikenhet, företagsamhet och intressen ska uppmuntras och deras vilja och lust att lära ska stimuleras” (Lpfö 98 s.6)
  • Verksamheten ska utgå från barnens erfarenhetsvärld, intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande, men också genom att iaktta, samtala och reflektera” (Lpfö 98 s.6)
  • Barnen ska få stimulans och vägledning av vuxna för genom egen aktivitet öka sin kompetens och utveckla nya kunskaper och insikter” (Lpfö 98 s.7)
  • Verksamheten ska ge utrymme för för barnens egna planer, fantasi och kreativitet i lek och lärande” (Lpfö 98 s.7)
I veckan kände vi oss glada, vi upptäckte en artikel som utvecklar de tankar vi har om att förskolan är en bra plats för barnen att få börja utmana sina entreprenöriella förmågor.

tisdag 13 november 2012

Händelsebanor händer i byggen just nu!


Nya uppsågade klossar av spillmaterial  har startat nya konstruktioner i ”byggen”. Tillsammans med våra färgglada klossar har barnen skapat fina bostäder, slott, grottor och städer.

I veckan kom barnen också på att de kunde skapa domino effekten med klossarna. Några flickor påbörjade leken. Först ställde de bara klossarna och rasade dem. Med lite utmaningar från pedagogen fortsatte aktiviteten med att försöka få ner bollen i ett rör. Flera gånger fick de börja om innan banan fungerade med avstånd och vinklar, så bollen knuffades ner i röret. Fler barn kom till byggen och leken utvecklades. Banan förlängdes med diverse material och nya bollar hämtades. Barnen upptäckte att olika storlekar och tyngder på bollar behövdes för att olika konstruktioner skulle fungera.



Detta konstruktionssätt har barnen änvänt sig av hela tiden dvs. att ställa klossarna i fyrkanter.

Själva konstruktionssättet kan ni se här också, fast i större dimension...


Detta bygge tog en lång stund att bygga.

Senare flyttade det också in lite olika figurer i slotttet.

Här har barnen provat ett annat byggsätt och lagt klossarna på varandra... det är dinosauriegrottor.

Tjejerna har kommit på dominoeffekten.

Hoppas klossen puttar iväg bollen denna gången!!!

För att klossarna i slutet på röret ska välta, upptäckte barnen att det behövdes en större och tyngre boll.

Hur blir det med en förlängning på banan??

Tar man för stora bollar stannar de vid övergången.

Nya konstruktionsbanor påbörjas...

...barnen gjorde ett hopp åt bollarna av en kil.

Den här pojken tyckte att bollbanan skulle vara lite färgglad och tog initiativet att ta med en del till ateljen för att måla.

Han valde att måla den i olika färger.

Så här cool blev den!!

Parallella banor är kul...vilken bana är snabbast och varför?

Vilka bollar rullar snabbast och varför? Det ska vi ta reda på.


Händelsebanor är något barnen fastnat för och som de ofta återkommer till. Det är verkligen en utmaning att kunna tänka ut och prova sig fram till hur man ska få saker och ting i rörelse och hur det ena leder till det andra. På ipaden har barnen jobbat med Pettsons uppfinningar och Amazing Alex och har därför tankar om hur detta kan fungera.
Våra reflektioner och tankar om vad vi sett, har gjort att vi nu vill göra en miljö för händelsebanor i byggen och se hur barnen använder den.



fredag 9 november 2012

Hoppbana av moamaterialet!


Flera av barnen i gruppen har egna hästar, närhet till hästar eller rider på ridskolan. Det är intressant att höra hur naturligt de pratar om vissa saker som vi andra inte har en aning om. De vet bl.a vilka attiraljer man behöver för att rida såsom sadel, stigbygel, träns, hjälm, spö, väst osv. De vet vad hästar äter för mat och de pratar om skritt, trav och galopp. En pojke berättar att han tävlat i helgen och hoppat hinder.
Som en fortsättning på detta ämne har det blivit stall, staket och hoppbana av vårt mångsidiga ”moamaterial”.


Stallet blir högt så det går plats både hästar och hö.

Olika svårigheter på hinder blir det....

...och staket runt om så inte hästarna smiter.

Tre på samma häst kan vara farligt!!

"Lärandet ska baseras såväl på samspelet mellan vuxna och barn som på att barnen lär av varandra. Barngruppen ska ses som en viktig och aktiv del i utveckling och lärande. Förskolan ska ge barnen stöd i att utveckla en positiv uppfattning om sig själv som lärande och skapande individer" (Lpfö 98)

onsdag 7 november 2012

I väntan på advent!


Nu känns det som våran höst och halloweenhörna är uttömd på upptäckter och vi går in i en annan tid...väntan på advent, lucia och jul. Under tiden vi väntar på denna mysiga tid funderade vi på vad vi skulle väcka barnens nyfikenhet med i vårt lekbord. Lotten föll på ”majsklossarna”. Vi fyllde lekbordet med ”majsklossar” i olika färger och fuktade några disktrasor som vi lade bredvid där barnen kunde trycka majsen emot för att de sedan skulle fästa mot varandra. Hela eftermiddagen upptäckte vi nya roliga skapelser som gick att tillverka.


Nytt material i lekbordet...

...spännande att testa hur det fungerar.

Man måste trycka klossarna mot en fuktig trasa för att de ska fästa mot varandra.

Lite olika skapelser; spöke, elefant, palm, orm, tårta...

...en blomster bukett