tisdag 18 december 2012

Dagens insats!

Lampan till oh- apparaten är förbrukningsvara här på Bäcken. Idag var det dags att byta.Våra barn tror på sig själva och påpekade att de kunde byta lampan. De hämtade skruvmejsel i verkstan och började skruva...

En stjärnmejsel visste de att de skulle vara. Sex skruvar skulle skruvas ur, så det blev tre var kom de fram till.

Stilstudie på en duktig hantverkare!

Grabbarna upptäckte också att skruvarna fastnade på mejseln...

...kolla den är magnetisk!

Turtagning, nu är det din tur!

Här öppnar man...

...och här sitter lampan!

Uppdraget utfört!

VI HÄLSAR ALLA EN GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR!!



torsdag 13 december 2012

Material från kreativt återanvändningscenter!

Skumgummimaterialet vi fick när pedagogerna från Vaggeryd/skillingaryd var här, har i veckan blivit härliga tavlor med hjälp av oh apparaten. Barnen upptäckte att de färgade prickarna passade perfekt i hålen på skumgummimaterialet. De lade olika färger och mönster och tittade sedan på "tavlan" som projicerades på väggen.

5 gånger 5= 25 upptäckte barnen på ett konkret sätt.

En hel vägg med färgade prickar att fånga, räkna och uppleva.

Vi har två oh -apparater, men önskar fler. De är hårdvaluta här på Bäcken, eftersom de tillför en dimension till på många sätt. Vet någon var det finns gamla som står och skräpar, så hör gärna av er. 

En mysig sagostund i prickarnas land...

Vi tackar Kreativt återanvändningscenter i Vaggeryd/Skillingaryd för roligt material!! 

tisdag 11 december 2012

Nätverk!


I går kväll hade vi besök av pedagoger från Vaggeryd/Skillingaryd. Pedagogerna kom från fyra olika förskolor och ingår i ett nätverk och utvecklingsarbete som kallas GULDGRUVAN. Guldgruvans ide är att använda olika företags spill- och restmaterial som bas i sin verksamhet med barnen. Projektet vann priset ”årets miljöinsats” 2012 i kommunen med motivationen:
Fyra avdelningar på fyra olika förskolor – Klevshult, Gullbäcken, Götafors och Slätten – har valt att ha spillmaterial som bas för sin verksamhet. Utvecklingsarbetet har döpts till Guldgruvan och sker i nära samarbete med Kreativt Återanvändningscenter, en gemensam satsning mellan kommun och näringsliv som sätter fokus på hållbarhet och kreativt lärande och väcker teknikintresset redan hos förskolebarn.

I höstas tog de kontakt med oss utifrån tanken att kunna utforma ett samarbete. Vi blev jätteglada, då vi redan brinner för begreppet "kreativ återanvändning". Det blev många diskussioner och reflektioner under kvällen. Vi hade ganska lika erfarenheter av hur det ofärdiga materialet fungerar i verksamheten. Alla tyckte att barnen blir mer kreativa, de vågar tänka och prova mer själva eftersom det inte finns rätt och fel med materialet, samarbetet gynnas och det blir mindre konflikter då det ofta finns mycket material och inte bara enstaka bilar, dockor eller figurer, samt att barnen blir medvetna om att man faktiskt kan återanvända material istället för att bara kasta. Pedagogerna hade med sig lite material till oss från företagen nere hos dem....jättekul tycker vi. Vi funderar redan på vad vi kan ta med när det är vår tur att besöka dem?


Pedagogerna passade på att hämta inspiration och fota våra miljöer och vårt material.

Verkstan tyckte de var en kreativ plats, med allt material och alla verktyg barnen har tillgång till...

...och magnethörnan förstås.

Vi fick stora, tomma trådrullar från textilindustrin...

...skumgummi material...

...stora, lätta frigolitklossar från Kinnarps. Roliga att bygga med.

 
Järnrattar från stolar att använda i leken.


torsdag 6 december 2012

Spridningskonferens!

I onsdags morse kl 5.30, i kyla och yrsnö, styrde vi kosan mot Borås och Steps-spridningskonferens. Tänk att projektet pågått i två år och nu skulle avslutas. Vi fick en underbar dag med intressanta, utmanande och roliga föreläsningar. Vi fick också för första gången hålla ett eget litet föredrag om vår verksamhet och vi fick diskutera och svara på frågor om hur vi jobbar med entreprenöriell pedagogik, samt ta del av andra skolors och förskolors arbeten...god mat och fika var ju också ett plus förstås.

Efter denna dagen är vi ännu mer säkra på att den entreprenöriella pedagogiken är framtidens pedagogik. Ska vi kunna fånga dagens barn och ge dem motivation till kunskap och lärande måste vi "stå på deras kulle" och vi måste utgå i från "deras livsvärld" som Åsa Falk Lindkvist från Umeå universitet pratade så mycket om. Det går inte att bara med målstyrning, makt och betyg få dagens barn motiverade att lära sig det vi tycker de ska kunna. De går inte med på det, de vill veta vad de har för användning av kunskapen och de vill känna att det berör dem på något sätt. Vi tycker att det låter ganska sunt. Tibro kommuns Magnus Thompsson stod också på scen som komiker under dagen. Han berättade bl.a.om sin skoltid och ifrågasatte exempelvis hur mycket nytta man har av att  utantill kunna landskapsblomman i Medelpad eller residencestaden i Västerbotten när man på några sekunder kan ta reda på det om man skulle behöva?

Vi ser fram emot att följa hur den entreprenöriella pedagogiken växer fram på våra förskolor och skolor runt om i landet och  vi vill tacka STEPS  för att de hjälpt oss utveckla de tankar vi redan tidigare påbörjat om entreprenöriell pedagogik.


Så här såg vår monter ut. Vi hade med oss dokumentationer och lite material.

Flera besökare var intresserade och det var kul att få berätta om vår verksamhet.

En god "mingel lunch" bjöds vi på!

Magnus Thompson  bjöd på många bra inslag och tankeställare under dagen!

Inspirerade och trötta pedagoger yrade sedan hem i vintermörkret!!