fredag 29 november 2013

Årets adventsgran pyntad!

I dag samlade vi ihop alla våra fina ugglor (årets julgranspynt) för att gå fram på torget och pynta vår gran. Men det som blev den största upplevelsen, som barnen pratat om hela eftermiddagen, var mötet med den stora fina renen! Renen hade en släde efter sig som barnen provsatt flera gånger.

Hänga upp våra ugglor i granen hjälptes vi åt med.
En toarulle, tapet och lite tyg blev årets granpynt.
Röst gärna på vår ugglegran!
Rudolf på besök!
Var är snön?
Ett litet kryp in.

På söndag är det julskyltning i Tibro och då hoppas vi att många röstar på vår fina "ugglegran"!!!

måndag 25 november 2013

Skapande och berättande!



 Med hjälp av fischer tip(majs klossar) har denna flicka skapat sina favorit figurer. Hon berättade historier om var och en, visste precis hur dom såg ut. Det kallar vi intresse! Vi frågade hur hon visste hur figurerna såg ut:
-Jag har filmerna om Askungen, Törnrosa, Bell och Ariel. Jag har hittat dom på internet också!
Flera av henne kompisar ville veta hur hon gjort och blev inspirerade.

Det här materialet var inte nytt för henne, vid flera tillfällen har hon arbetat med "majs klossarna". Därför tror vi att hon utvecklat sitt bygge med detta material, hon delar, klipper och smular med klossarna.

 
För att fästa dessa fischer tip behövs en fuktig trasa.
 Nu ska jag göra Ariel. Hon ska få en krona på huvudet.
 Gissa vem som är vem?


onsdag 20 november 2013

Nyfikna på barnen?

Nu är vi tillbaka på plats och är helt lyriska över konferensen förra veckan. Vi fick ta del av så mycket bra innehåll och bra föreläsare. Det som genomsyrade hela konferensen var:
Var nyfikna på barnens tankar! Var nyfikna på vad det är de försöker ta reda på/undersöka! Har de något i miljön att vara nyfikna på? Titta på miljön utifrån barnens perspektiv, vad ser de? Titta på miljön med olika glasögon; matematik, teknik, samarbete, kommunikation, skapande, bygg och konstruktion osv. Vilken tillgänglighet finns? 

Katinka Vinrot-Andersen, Österåker kommun, menade att vi pedagoger behöver arbeta med material och miljöer som vi själva blir nyfikna på och tycker är intressanta, eftersom vi inspirerar barnen. Hon frågade oss bl.a vilken nyfikenhet och vilket utforskande en färdig bilmatta, ett fischer price garage och några bilar väcker? Vilka frågor ställs, vilken nyfikenhet väcks och vad går att utforska?

Dessa frågor förde Ulla Karin Lundgren Öhman också över på arbetet med ipad, rörlig bild/film och ljud. Hon menade att ”lärplattan” ska vara ytterligare ett sätt för barnen att uttrycka sig, skapa och berätta. Hon berättade och visade för oss hur barn och pedagoger i Luleå (Lekmit projektet) jobbar med ipads som verktyg...inspirerande!

Av Mia Törnblom fick vi en ”glädjeboost”. Vilken underbar föreläsare! Hon berör så mycket känslor och så många djupa frågor på ett sätt som får oss att skratta så tårarna sprutar. Men någonstans därinne skickar hon med tankar om självinsikt och att man faktiskt måste jobba med sig själv om förändringar ska kunna ske...för det är bara oss själva vi kan förändra!!

Skickar med några bilder på material som både vi pedagoger och barngruppen varit nyfikna på och upptäckt tillsammans...









onsdag 13 november 2013

Förskolans rikskonferens 2013

I morgon åker hela vårt arbetslag till Göteborg för att delta vid Förskolans rikskonferens 2013. Vi ser fram emot detta och har höga förväntningar på dagen. Programmet känns nästan skräddarsytt för oss, med fokus på pedagogiska miljöer, utmanande och nya material och IKT. Ulla Karin Lundgren Öhman ifrån Piteå (LekMiT) har vi hört förut och hon är oerhört inspirerande med tankar om  hur vi kan jobba med bl.a. Ipad och media på ett kreativt och skapande sätt i förskolan.
Vi ser även fram emot torsdagskvällens konsert med Magnus Uggla, då vi ska umgås och ha kul tillsammans även utanför arbetet.
Vi återkommer med reflektioner från konferensen...och kanske från Uggla konserten!



Trevlig helg!



fredag 8 november 2013

Verklighetsbaserat lärande!

Idag vill vi dela med oss av lite tankar vi har här på Bäckens förskola. Det är detta arbetssätt vi så gärna vill att våra barn ska möta i skolan.

Från Wikipedia
"Verklighetsbaserat lärande (VBL) sker när studerande får möjlighet att vara aktiva, ta ansvar och lösa problem som överskrider de traditionella ämnesgränserna. Problemlösningen sker i samverkan med människor utanför traditionella utbildningssituationer och de resultat som de studerande presenterar är till nytta även utanför skolan.

Eleven är aktiv, tar ansvar och löser problem. För elever ska bli motiverade är det viktigt att de själva känner att de har ansvar för och kontroll över den egna lärprocessen. Den traditionella skolan har varit dålig på att skapa situationer där eleverna känner detta. Eleverna har ofta svarat på tillrättalagda frågor som i större utsträckning tillgodoser lärarens behov av att uppgifterna är lätträttade än elevens behov av att känna att de är meningsfulla.

Problemen är komplexa och överskrider ämnesgränserna. Livet utanför skolvärlden är sällan indelat i de ämnen och kurser som finns på skolans schema. De kunskaper och färdigheter som man lär i skolan används i en mix allt efter behov. För många av de elever som slutar skolan och förväntas använda det de lärt sig kommer detta dessvärre som en överraskning.

Problemlösning sker i samspel med vuxenförebilder i närsamhället. Det är inte bara ämnesmässigt som uppgifterna som uppgifterna i skolan behöver sättas in i ett helhetssammanhang. Lika viktigt är det att eleverna känner att det de gör i skolan har relevans utanför skolan. När eleverna arbetar med uppdrag och projekt i samarbete med vuxenförebilder i närsamhället får de möjlighet att sätta in sina kunskaper i ett verkligt sammanhang och ta ansvar för att bygga upp och underhålla en relation till dessa vuxna. Detta bidrar både till att eleverna ser mening i det de lär sig och att de utvecklar sina sociala färdigheter.
Resultatet är till nytta utanför skolan. Något som skapar ytterligare motivation bland elever är när de får möjlighet att utföra verkliga projekt som uppdragsgivaren har en konkret nytta av. Denna typ av uppdrag och projekt har också potential att höja skolans status som kunskapare i samhället.

Progression leder till metakognition Det är också viktigt att det verklighetsbaserade lärandet sätts in i en process där eleverna själva kan se sin utveckling. När elever genomför en serie verklighetsbaserade projekt i samarbete med skolans omvärld lär de sig att planera, genomföra, presentera och utvärdera. Genom de återkommande utvärderingarna ser de själva sin utveckling i processen."


I veckan har vi fått inblick i detta arbetssätt på nära håll! Vi har haft besök av några femteklassare från Smulebergsskolan här i Tibro. De har av sina lärare fått i uppdrag att tänka ut och skapa/tillverka en egen produkt.
När det var dags att tillverka en modell för produkten tyckte lärarna att det kunde vara spännande med ett samarbete mellan femteklassarna och våra förskolebarn, eftersom vi också jobbar med entreprenöriell pedagogik och teknik. Mötet blev verkligen givande!
Femteklassarna berättade om sina konstruktioner och våra barn visade runt här på förskolan. Sedan gick de in i vår verkstad och hjälptes åt att hitta bra material och hållbara sätt att konstruera modellerna på.
När det senare är dags för den slutgiltiga produkten ska femteklassarna gå ut till lokala företag för att tillverka den.

När arbetet i verkstan var färdigt blev det andra intressanta samspel mellan ”stor och liten” : )

 Här samarbetar barnen kring vilket material som ska användas.

 Här gör de en modell av en vas.

 Kreativiteten flödar i vår verkstad...

 Denna modell ska sedan blåsas i glas.

Ritning + modell

 Här ska en mobil kunna placeras.

 Tack för ett gott samarbete med min sprattelgubbe!

Min "smileis", härligt att få träffa brorsan på min förskola!