fredag 15 februari 2013

Hjulet!

Som nytt tekniskt område att utforska, har vi  under en tid haft ”hjulet”. När vi själva började fundera på hur livet och vardagen skulle fungera utan hjulets upptäckt blev vi ganska fort imponerade av hur mycket som är uppbyggt med hjulets principer som grund. Detta ville vi också att barnen skulle få en inblick i, och framförallt själva upptäcka. Det gällde för oss att skapa möjligheter för detta på olika sätt i våra miljöer och verksamheten i övrigt. Som en uppstart åkte vi pedagoger till Balthazar (science center) en kväll och fick lite inspiration.

Lutande planet är en annan princip som barnen tidigare upptäckt och använt sig mycket av i sina aktiviteter. Denna princip har de även använt sig av tillsamman med hjulet på olika sätt.  

    

Vi vill dela med oss lite av barngruppens upptäckande här på Bäcken:



Flickorna testar hur olika hjul rullar på våra lutande plan.

Det ena "hjulet" välter hela tiden! Varför?

Varför åker inte båten? Den har ju inga hjul! Men bilen kan ju putta på båten med hjälp av sina hjul...

...barnen upptäcker också friktion eftersom vi gjort lutande plan med olika underlag bl.a. wellpapp, tyg, sandpapper.


Våra kugghjul är spännande! Flickan försöker räkna ut ur hon ska få flera hjul att snurra samtidigt.

Pojken testar att bygga utåt med en "axel"  och det fungerar faktiskt!

 Så här ser vår inspirationsvägg för hjul ut just nu.

Förra veckan intresserade sig barnen för parishjulet och vi utmanade dem att bygga modeller med vårt magnet material....


...magformers...

...smart max..

...geomag.

Här byggs lutande plan åt egentillverkade bilar.

 
Nu ska vi se om däcken fungerar?

Dom funkade jättebra, så nu ska vi prova en större backe.

Att göra banor åt bilar, hjul, bollar och annat som rullar älskar vår barngrupp.


Det är problemlösning hela tiden för att få saker att stanna på plats!

Detta är vår längsta bana hittils!

Barnen bygger ofta egna bilar och testar sen vilka modeller som håller bäst, går fortast eller längst?

Den här var iallafall snygg, men den gick snett!

Detta är en gräsklippare som barnen byggt. Nu ska de testa om den fixar backen utan att välta?

Pojken har hittat ett "hjul" dvs. en tom bandrulle. Sen har han tillverkat en bro över till lådan.


Ute har barnen också mycket använt principerna "hjulet" och "lutande planet". 


Ett av våra konstruktions material innehåller också hjul och barnen bygger bl.a  bilar och maskiner.


En tälja är också uppbyggd på hjulprincipen, det har barnen upptäckt. Linan rullar i hjulet och kan hissa saker upp och ner!


Under en period tillverkade barnen mycket sådana här snurror...

...men de vill ofta välta efter en stund.

De kommer på att om man sätter ett hjul i botten snurar det längre utan att välta.

De testar  många olika varianter.

Denna text inspirerade oss:
"Låt oss måla upp en bild som beskriver vår omgivning utan den kanske mest fascinerande uppfinning som någonsin i vår världshistoria har beskådats, hjulet. Föreställ dig dagens verklighet utan denna storslagna uppfinning som vi alla tar del av, från att väckarklockan ringer på morgonen tills kvällsnyheterna är slut på kvällen och man går tills sängs. Du kommer snart att finna att hjulet förekommer i alla möjliga föremål som speglar vår vardag. Vi kan börja med att nämna det mest självklara, alla fordon; bilar, motorcyklar, tåg, flygplan, kugghjul eller dylikt i maskiner, i vapen samt mestadels i fabriks- och gårdsutrustning.

Världen har stått still i utvecklingen att komma på något som kan vara en bättre uppfinning än själva hjulet, efter det att denna enastående uppfinning upptäcktes på kontinenterna världen över för längesedan. Även idag, flera tusen år senare är många forskare redan konstaterade; Hjulet är en oumbärlig uppfinning som kommer brukas långt in i framtiden!

Hjulets fysiska funktion
Hjulets funktion är inte så komplicerad faktiskt. Det är en mycket smart uppfinning om man tänker efter. Den är till för att minska friktionen och göra arbetet mycket lättare. Det är mycket lättare att rulla fram materialet på en vagn än att dra det. Dessutom underlättar hjulet för balansen genom centrifugalkraften som gör att hjulet hålls upprätt och inte faller lika lätt när det snurrar, på så sett är det mycket lättare att hålla balansen när hjulet snurrar.
Det finns många olika sorters hjul: kugghjul, cykelhjul, stödhjul och på hjulen brukar det sitta däck med en slang med luft i som aldrig brukar vara pumpad. Luften gör att stötar och annat dämpas vilket gör att färden blir mycket behagligare.

Kugghjulets funktion är annorlunda. Där griper kuggarna i varandra och överför kraften till andra hjul som då snurrar i motsatt riktning. Dessa används i en mängd olika föremål såsom cyklar, klockor och i en massa tekniska prylar som ska röra sig på något sätt, t.ex. skrivare, cd-växlare, luckor av olika slag osv….

Man trodde att hjulet var en ganska självklar uppfinning för att det är så användbart och så lätt att uppfinna så att när varje civilisation kom till en vis tidsepok skulle hjulet kommas på men så verkade inte det vara i Mayariket där kom inte hjulet förrän de vita anlände och förstörde flera tusen år av självständighet" skolarbete.nu/skolarbeten/hjulet-2/


.
                     
















6 kommentarer:

  1. Hej! Vi är en nystartad förskola som ska köpa in nytt material. Vi undrar vad det blå-röda magnetiska materialet heter och var ni köpt det? Vi har köpt smartmax men behöver något vi kan kombinera det materialet med.

    Med vänlig hälsning, Sabina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sabina.
      Åh vad kul att få vara med och starta nytt och påverka vilket material man ska satsa på! Vi tror vi köpt magnetmaterialet hos ABA, men kan inte hitta det i nya katalogen. Om vi hittar det kan vi lägga ut det igen!

      Radera
  2. Hej Bäcken.
    Vi brukar ofta följa er sida och ta inspiration från er.Kugghjulsmaterialet är nåt vi också ha. Nu undrar vi hur ni fick fast det på träplattan. Limmat? Superlim eller vilket i så fall. Kul att få det tredimentionellt.
    Hälsningar Ann o Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ann och Monica!
      Vi har använt sättlim att limma fast plastbrickorna med. Vi tycker det funkar bra. Kom bara ihåg att det gärna kan ligga och torka ett dygn för att det ska sitta ordentligt :)

      Radera
  3. Tack det vore bra! Vi har letat i både Lekolar och ABA men inte hittat det. Det var tack vare er som vi blev inspirerade att köpa smartmax. Det är alltid lika roligt och intressant att läsa er blogg.

    Med vänlig hälsning, Sabina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sabina!
      Nu har vi hittat inköpet av vårt röd/vita magnetmaterial, det är i Lekolar. I katalogen för 2013 finns det iallafall. Kul att ni följer och inspireras av våra dagar här på Bäcken!

      Radera